Hátrányt szenvednek el a női bokszolók a transznemű olimpikon miatt

Szuknai Zsuzsanna, a női bokszválogatott korábbi vezetőedzője szerint a női olimpikonok testi épségét is veszélyezteti, hogy egy férfival kell versenyezniük.

Forrás: HírTV2024. 08. 02. 7:21
Imane Khelif érthetően biztos a dolgában, tudja, hogy erősebb a nőknél
Imane Khelif érthetően biztos a dolgában, tudja, hogy erősebb a nőknél Fotó: AFP/Anadolu/Fabio Bozzani
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy női versenyző teljesen más biológiával rendelkezik mint egy férfi, ezért a két nem erőben egyáltalán nem összevethető – mondta el a Hír TV Napi Aktuális című műsorában Szuknai Zsuzsanna. 

A bokszedző kiemelte, 

nem véletlenül vannak külön kategóriában a férfi és a női versenyzők minden sportban.

Szuknai hangsúlyozta, hátrányosan érinti a női versenyzőket, hogy egy biológiai férfi is elindulhat a nők között. 

A magyar bokszoló olimpikon, Hámori Luca és a biológiai férfi Imane Helif közötti szombati mérkőzéssel kapcsolatban az edző a műsorvezető kérdésére válaszolva kiemelte, 

az erőviszonyokat tekintve az algír bokszoló erősebb, Hámori Luca pedig egy nagyon jó bokszoló, de erőben egy férfi versenyzővel nem lehet összehasonlítani.

Azzal kapcsolatban, hogy az algír Imane Helif hogyan szerezhetett egyáltalán olimpiai kvótát, hogyan juthatott be a nők közé, Szuknai Zsuzsanna elmondta, az ökölvívó világszövetség a szóban forgó bokszolót már korábban eltiltotta a versenyzéstől, ugyanis kiderült róla, hogy férfi. 

Azonban a világszövetség és az olimpiai bizottság jelenleg nem kommunikál egymással, ugyanis az olimpiai bizottság megszüntette a kapcsolatot a szervezettel. Ezért két versenyző külön elbírálás alá került, és egy tesztoszteronszint-mérés alapján döntötték el, hogy indulhatnak a nők között az olimpián

– emelte ki a válogatott egykori edzője.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.