Jön a hullócsillagok éjszakája + fotók

Kedvez az időjárás a megfigyelésnek.

2024. 08. 11. 18:31
Salgótarján, 2024. augusztus 11.
A hosszú expozíciós idõvel készült képen csíkot húz az égen egy hullócsillag (j), egy repülõgép (b) és egy mûhold (k) a Medves-fennsík felett Salgótarján közelében 2024. augusztus 10-én, a Perseida meteorraj hullásának idején. A Perseidák az egyik legismertebb, sûrû csillaghullást elõidézõ meteorraj. A raj sok apró porszemcsébõl áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek.
MTI/Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőre és keddre virradó éjjel érdemes lesz az eget kémlelni a HungaroMet előrejelzése szerint. A szervezet bejegyzése szerint ezen a két éjszakán láthatjuk a legtöbb meteort a Perseidák meteorrajból az éjszakai égbolton.

Salgótarján, 2024. augusztus 11.
A hosszú expozíciós idõvel készült képen csíkot húz az égen egy hullócsillag a Medves-fennsík felett Salgótarján közelében 2024. augusztus 11-én hajnalban, a Perseida meteorraj hullásának idején. A Perseidák az egyik legismertebb, sûrû csillaghullást elõidézõ meteorraj. A raj sok apró porszemcsébõl áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek.
MTI/Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter

Az előrejelzések szerint pedig kegyes lesz a csillagvadászokhoz az időjárás, ugyanis

hétfőre virradó éjszaka némi magas szintű felhőzet lehet az égen, főként a Dunántúl fölött, de főként a éjszaka második felében az ország döntő részén már kedvezők lehetnek a felhőzeti viszonyok a megfigyeléshez.

Hétfőn éjszaka és kedd hajnalban azonban az ország nagyobb részén derült lehet az ég, de ezen az éjjelen az északi tájakon lehet akár közepes mennyiségű felhőzet is felettünk.

Borítókép: A Perseidák meteorraj Salgótarján közelében (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.