Ma tartják az első időközi választást

Kissomlyón szavazategyenlőség alakult ki júniusban a két polgármesterjelölt között.

2024. 08. 25. 7:48
Kisasszond, 2024. június 9.
Egy férfi leadja szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a kisasszondi mûvelõdési házban kialakított szavazókörben 2024. június 9-én.
MTI/Vasvári Tamás
Fotó: MTI/Vasvári Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az általános önkormányzati választás után az első időközi voksolást tartják ma a Vas vármegyei Kissomlyón.

Az időközi választásra azért van szükség, mert a június 9-i voksoláson szavazategyenlőség alakult ki a két független polgármesterjelölt között.

A júniusi választáson Csiszár Máté és Gulyás Zsanett 67-67 szavazatot kapott.

A mostani választáson is ők indulnak a polgármesteri tisztségért, a választói névjegyzékben a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint valamivel több mint kétszázan szerepelnek.

Szavazni reggel hat órától este hét óráig lehet.

Mint a Magyar Nemzet megírta, vasárnaptól

november közepéig huszonnyolc időközi választást tartanak országszerte.

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint húsz településen szavazategyenlőség, négy esetében lemondás, három alkalommal kevés jelölt és egy haláleset miatt kell új választásokat tartani.

A jogszabály szerint az időközi választást a mandátum megüresedésétől vagy – ha a választás eredménytelen vagy elegendő jelölt hiányában nem lehetett megtartani – a szavazás kitűzött napjától számított százhúsz napon belülre kell kitűzni. A június 9-i voksolás után október 6. az utolsó lehetséges időpont, amikor az időközi választást meg lehet tartani.

A legnagyobb tétje Pécsen lesz a szavazásnak,

ahol hiába nyerte meg újra a polgármester-választást a baloldali jelölt, a közgyűlési többségét elvesztette. A kertvárosi 15. választókerületben szavazategyenlőség alakult ki, ezért szeptember 22-én időközi választást tartanak. Ezúttal a Fidesz–KDNP–ÖPE szövetség Kővári Jánost indítja, aki az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.