Magyarország büszke a keresztény gyökereire és vállalja a konfrontációt a hitéért

A keresztény egyház jelenéről és jövőjéről tartottak kerekasztal-beszélgetést a Tranziton.

2024. 08. 24. 16:36
Tranzit fesztivál 2023
Forrás: Tranzit
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy folyamatnak az eredménye, hogy hol tartunk most Európában. A világnak rendje van, a törvények uralkodnak, amik felette állnak az embernek. Amikor az emberi életet is lelki törvényszerűségek szabályozzák és nagyon hasonlóan működnek, sok ember azt mondja, hogy ezzel nem akar szembesülni. Ennek az eredménye a csodálkozó embertípus – fogalmazott Hajdú Szabolcs Koppány lovasberényi református esperes a Tranziton az Európában lehet-e még visszaút nevet viselő beszélgetésen. Mint mondta, kérdés, hogy ez kódolva van-e a keresztény egyházban, az összeomlás, továbbá a változásoktól nem kell félni.

A beszélgetés másik résztvevője, Mihályi Norbert Jeromos úgy fogalmazott, hogy az egyén és a közösségek határozzák meg az egyházat. A Tihanyi Bencés Apátság perjele szerint a XXI. századi ember elfelejtette, hogy milyen megrendülni. Úgy vélte, hogy az egyház üzenetének az örömről és a boldogságról kell, hogy szóljon.

Az egyház nem pusztán egy közösségszervező erő, hozzátartozik az, hogy csak akkor tudok Istennel találkozni, ha megtapasztalom Isten szeretetét a másik emberen keresztül is

– tette hozzá.

Hajdú Szabolcs Koppány elmondta, hogy az egyházat a tagjai állapota határozza meg, a tagok állapotát pedig befolyásolja, hogy komolyan veszik-e a hitüket, ez pedig a papságon is múlik. Mihályi Norbert Jeromos a beszélgetés címére utalva úgy vélekedett, hogy nem a visszautat kell keresnie az egyháznak, hanem az előre vezető utat, hogy van-e jövőképe az egyháznak.

Oka van annak, hogy Európában van egy ország, amelyik büszke a keresztény gyökereire és vállalja a konfrontációt a hitéért. Olyan erőnk van, amivel bátran kiállhatunk a világ elé

– fogalmazott Hajdú Szabolcs Koppány.

A bezártságban sokszor elkényelmeskedünk és megszokjuk a szerepet, hogy az egyházat üldözik és védekezni kell

– tette hozzá Mihályi Norbert Jeromos, aki szerint Európának jövőképet mutathatnak.

Azzal kapcsolatban, hogy közösségként mit tud tenni a megmaradásért a magyar kereszténység, Hajdú Szabolcs Koppány elmondta, hogy a ma emberének olyan alapismereteket kell megszereznie, amivel tud önmagára reflektálni. Szerinte az alapfogalmak kétezer éve jelen vannak az egyházban. Mihályi Norbert Jeromos úgy vélekedett, hogy van egy nosztalgia az egyházban is, amit át kell változtatni egy lüktető erővé és meg kell újulni.

Az egyén önreflexió képessége a keresztény kultúrkörből és hitből fakadó felismerés

– fogalmazott Hajdú Szabolcs Koppány, majd hozzátette: mindenki okkal van a Földön.

Mihályi Norbert Jeromos szerint az ember képes szeretni, jót tenni, meghozza a döntéseket, de reflexióra van szükség önmagunkra és egymásra, továbbá megszólíthatónak kell lenni Isten részéről. Hajdú Szabolcs Koppány elmondta, hogy messzemenő következményei vannak, hogy hitelesek-e az egyház képviselői. Mihályi Norbert Jeromos szerint hibába esik az egyház, amikor bonyolult választ keres, az egyháznak inkább segíteni kell az embereket, hogy rátaláljanak a válaszra.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Tranzit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.