Még Gyurcsánynak is sok a nők között bokszoló férfi

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a helyzet tisztességtelen, és a Nemzetközi Olimpia Bizottságnak be kellene avatkoznia.

2024. 08. 02. 10:53
Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hámori Luca az olimpiai női ökölvívó torna 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében azzal az Imane Heliffel találkozik, akit a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) a tesztoszteron- és nemi tesztekre hivatkozva kizárt a 2023-as világbajnokságról, mivel szervezetében kimutatták a férfiakra jellemző X- és Y-kromoszómát.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is hivatalos levélben fog tiltakozni, amiért Hámori Lucának a tavalyi világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Heliffel kell összecsapnia a 66 kilós súlycsoport negyeddöntőjében a párizsi játékokon.

A témával kapcsolatban pénteken Gyurcsány Ferenc megosztotta a véleményét a Facebook-oldalán. „Még meg se szólalt, még nem tett semmit, de érezzük, hogy ebből nagy balhé lesz. Na, így vagyunk a biológiai, a szubjektív meg a társadalmi nemek dolgával, mert olyan indulatok veszik körül mára a témát, hogy gyorsan repül a közéleti pofon. Az emberek messze túlnyomó része rendkívül egyszerű, ha úgy tetszik, hagyományos módon nőnek vagy férfinak gondolja, érzi magát és a másik nem iránt érdeklődik. Eddig teljesen rendbe vagyunk” – szögezte le rögtön a legújabb bejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

Az olimpia kapcsán kirobbant vita más természetű. Ha igaz, hogy egy versenyző biológiai értelemben férfi (ez esetben Imane Helif bokszolóról van szó), akkor elég nehéz elfogadni, hogy bármire is hivatkozva a nők között versenyezzen. Ez akkor is így van, ha a mi fantasztikus Hámori Lucánk így is késznek mutatkozik kiállni ellene. Ennek az ügynek szerintem semmi köze a fent tárgyalt esetekhez. Ez az egész így nagyon nagy disznóságnak tűnik, kétszeresen is. Egy: ez egész egyszerűen nem fair, nem méltó az olimpia eszméjéhez

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

„Kettő: Csak arra jó ez a tisztességtelen helyzet, hogy a korábban jelzett, a homoszexualitásról, a transzneműségről folyó, egyébként is sok indulattal, butasággal terhelt vitát még jobban elmérgesítse, és legyen világos, mindez sok-sok ember életét teszi még inkább pokollá. Mi lenne, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tenné a dolgát, és egyértelmű helyzetet teremtene: biológiai férfi biológiai férfivel, biológiai nő biológia nővel mérje össze erejét? Vagy nincs igazam?” – tette fel a kérdést a DK elnöke.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.