Miért nincs több szabadstrand Budapesten?

A fővárosban jelenleg egyetlen szabadstrand üzemel a Duna mentén, pedig a meleg nyári napokon többre is komoly igény lenne.

2024. 08. 12. 18:30
Borítókép: Római-part Fotó: MTVA/Branstetter Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években a főváros és a III. kerület balliberális vezetése harcot vívott a Római-parton található szabadstrandért, azt állítva, hogy a korábbi jobboldali városvezetés egy mobilgát építésével, amely a teljes csillaghegyi öblözet védelmét hivatott elvégezni, tönkretenné Budapest utolsó szabadstrandját. A Római-part ugyanis jelenleg Budapest egyetlen szabadstrandja. 

A szabadstrand biztonsága továbbra is kérdéses, azonban az elmúlt évek viszontagságai után idén az óbudai önkormányzat azt ígérte, hogy megadja a megfelelő tájékoztatást, fertőzés esetén lezárja a római-parti dunai szabadstrandot. Nagyobb esőzések után ugyanis fekáliával szennyezett záporvizet enged ki a Fővárosi Csatornázási Művek a békásmegyeri szivattyútelepről. A sodorvonal érinti a római-parti plázst is, így az esőzések után a fürdőzők fokozott körültekintésére van szükség a fertőzések elkerülése végett.

„Szépséghiba” Újpesten

 

Azonban az elmúlt időszakban sokakban felmerült a kérdés, hogy miért nincs több szabadstrand Budapesten. Ennek jártunk most utána. Az egyik helyszín, amely potenciálisan alkalmas lehet egy a római-partihoz hasonló szabadstrand létesítésére, Újpesten van.

A főváros IV. kerületében ugyanis az újpesti vasúti hídtól északra található egy kis terület, amely főbb jellemzőiben szinte teljesen megegyezik a Duna túloldalán található Római-parttal. A területtel azonban több probléma is van. 

Fotó: Kurucz Árpád
Fotó: Kurucz Árpád
  1. Az egyik, hogy Újpest balliberális vezetése nem hajlandó felvállalni egy szabadstrand létesítésének és fenntartásának költségeit. 
  2. Emellett komoly gondot okoz, hogy a kerület Duna-parti területét is ellepték a hajléktalanok, akik életvitelszerűen tartózkodnak a töltés mellett található susnyásban, ezzel csökkentve az arra járók biztonságérzetét. 

Az újpesti nyomornegyedből már gyerekeket is ki kellett emelni, akik ide, embertelen körülmények közé születtek. 

Hiába a leghosszabb part

 

Szintén potenciális szabadstrandhelyszín található Budapest déli csücskében, Budafok-Tétényben is. Ugyanis a XXII. kerület rendelkezik az egyik leghosszabb Duna-parttal a fővárosban, de sajnos ennek jó része megközelíthetetlen, és ez nem is fog érdemben változni a nemrég a főváros által elfogadott Duna-parti építési szabályzatnak köszönhetően.

A szabályozás gyakorlatilag mindenféle lakossági célú vízi közlekedést akadályozna. A kérdéses, védettség alá helyezett szakaszon ugyanis nem lehet csónakázni és kikötőt létesíteni, még a menetrend szerinti hajójáratok és egy komp számára sem.

Fotó: MTI/Jászai Csaba

Mindez annak köszönhető, hogy a fővárosi önkormányzat a Momentum javaslatára úgy próbált megakadályozni egy illegális sittlerakást a területen, hogy természetvédelmi területté nyilvánította a XXII. kerületi Duna-part nagy részét. A védettség valójában azonban nem akadályozta meg az illegális sittlerakást, viszont ellehetetlenítette a kerékpárutak, piknikezőhelyek, kulturált horgászlehetőségek és szabadstrandok kialakítását. 

Bár a vízminőség valószínűleg megengedné, nem nyithatnánk strandot sem a folyó partján. A kutyatulajdonosoknak pedig szigorúan tilos ezen a területen elengedniük kedvencüket a pórázról. A terület természeti értékeinek védelmével természetesen egyetértek, de olyan típusú védettség kellene a Duna-parton, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy értelmesen használják

– mondta el korábban lapunknak Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármestere.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.