Nagyon különös, ahogyan az elégetett boszorkányokra emlékeznek Miskolcon

Hallott már a bűvös-bájos igriczi boszorkány asszonyokról?

Forrás: BorsOnline2024. 08. 02. 13:52
Miskolc,,Hungary,-,April,28,,2018:,People,Walking,On,Main
Miskolc városkép Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ökröket babonáztak meg, embereket nyergeltek fel, testileg és lelkileg megrontották a lakosokat, egy férfit pedig tíz nap némaságra ítéltek a vád szerint Lengyel Tamásné Virág Kata, Gombos Györgyné Tót Anna, Szász Györgyné Kasza Sára és Tóth Istvánné Sigó Kata, akiket röviden csak a bűvös-bájos igriczi boszorkány asszonyoknak neveztek az 1700-as években. 

„Hogy az első három említettel mi történt, a mai napig nem lehet tudni, azt azonban levéltári iratok bizonyítják, hogy „Sigó Kata hóhér által való megsütögettetésre és azután eleven megégetésre itéltetett” – idézi a BorsOnline a Magyarországi boszorkányperek oklevéltára című, 1910-ben megjelent MTA-kötetből. 

Tót Anna unokáját 1768-ban szintén máglyán égették el boszorkányság miatt. Miskolcon az utolsó boszorkánypert egyébként 1933. október 17-én tartották. Elek Károlynét, egy 68 éves hernádkércsi asszonyt vádolt meg két falubelije boszorkánysággal, akik végül megbánták, hogy bírósághoz fordultak, ugyanis Farkas Bélát becsületsértés miatt 10 pengőre, feleségét 15 pengőre büntették, ennek végrehajtását azonban három évre felfüggesztették. 

Ezeknek és az ehhez hasonló kevésbé híres eseteknek állít emléket két miskolci származású fiatal, Kazsimér Soma költő és K. Takács Márton fotográfus-képzőművész. Nemrég ugyanis egy művészeti akció keretében helyeztek el emléktáblát Miskolcon négy kivégzett nő nevével és az évszámmal. Az emléktáblát a Búza téri Coop-üzlet hátsó épületfalára ragasztották.

Fotó: BorsOnline/Olvasói 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.