Összenő ami összetartozik: Októberre létrejöhet a Gyurcsány-Magyar-Karácsony nagykoalíció

A Nézőpont Intézet elemzője elmondta, véleménye szerint a Magyar-Karácsony egyeztetések eredményeként októberben létrejöhet egy Magyar-Gyurcsány-Karácsony koalíció.

2024. 08. 01. 14:42
Karácsony Magyar

20240505 DebrecenMagyar Péter Debrecenben tartotta anyák napi nagygyűlését.Fotó: Molnár Péter MPHajdú-Bihari Napló HBNKépen: Magyar Péterjogász, Tisza párt alelnöke
Fotó: Molnár István Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtörtént az első, informális találkozás a Karácsony Gergely a DK–MSZP–Párbeszéd főpolgármestere és Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke között. Az egyeztetésről mindkét fél szűkszavúan nyilatkozott, Magyar Péter a közösségi oldalán mindössze annyit közölt, 

a mai napon informális egyeztetést folytattam Karácsony Gergely főpolgármester úrral. A Tisza Párt nevében a közeljövőben a többi fővárosi frakció vezetőjével is felveszem a kapcsolatot.

Karácsony Gergely a főpolgármesteri hivatal sajtóosztályán keresztül juttatott el a médiának egy rövid közleményt, anmelyben megerősítették a találkozó tényét, és azt ígérték, az egyeztetés eredményéről a megbeszélések lezárta után ad a Városháza tájékoztatást.

A Karácsony–Magyar-találkozóval kapcsolatban Rotyis Bálint, a Nézőpont intézet elemzője, elmondta, jelenleg Karácsony Gergely számára az a legfontosabb, hogy a fővárosi közgyűlésben többséget kell teremtenie. 

Jelenleg Karácsony Gergely és a mögötte felsorakozott Gyurcsány-koalíció a kis frakciókkal nem tud többségre szert tenni. A két nagy frakció közül pedig reális esély csak a Tisza párttal való megegyezésre van. Ugyanis mind Magyar Péter, mind az alelnöke részéről voltak visszajelzések az elmúlt időszakban, hogy nem zárják ki a Karácsony Gergellyel való együttműködés lehetőségét

– jelentette ki Rotyis, majd hozzátette, nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a Tisza párt és az óbaloldal közti koalíció építésnek az első lépéseire már sor került Brüsszelben, amikor Magyar Péter pártja a háborúpárti koalíció részévé vált, és segítette Ursula von der Leyen hatalmon maradását. Így pedig a szakértő szerint a fővároson belül valójában az együttműködés csak folytatódni fog a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal, és a Tisza párt között.  Mindez hosszú távon pedig akár azt is jelentheti Rotyis Bálint szerint, hogy a Tisza párt és a Gyurcsány vezette koalíció együttműködésre léphet egymással a 2026-os választásokon. 

Karácsony Gergelynek ez a megegyezés azért nagyon fontos, mert amennyiben ezt az együttműködési lehetőséget a főpolgármester elbukja, nagy eséllyel új választásokat kell kiírni, aminek eredményeként kétséges, hogy Karácsony Gergely ismét mandátumhoz tudna jutni. Tehát Karácsony Gergelynek most minden érdeke abba az irányba mutat, hogy a Tisza Párta minden követelését teljesítse.

– emelte ki a politológus, aki szerint a baloldali nagykoalíció alapját az fogja megteremteni, hogy a főpolgármesteri kabinetben és a fővárosi cégek vezetésében ki milyen pozíciókhoz jut. A tárgyalások során pedig Magyar Péter valószínűleg olyan követeléseket fog megfogalmazni, amelyek eredményeként a Tisza párt komoly politikai és gazdasági erőforrásokhoz jut a fővárosban. 

Mindeközben Karácsony Gergely nem tud elhatárolódni a Demokratikus koalíciótól, ugyanis ha az óbaloldali tömb kiszáll mögülle, a főpolgármesternek megint csak nincs meg a többsége. Tehát ahhoz, hogy működőképes legyen a fővárosi közgyűlés., Karácsony Gergelyre, a Gyurcsány-koalíció hat képviselőjére, illetve a tíz Tisza képviselőre is szükség van. Vagyis az egyeztetések eredményeként októberben létrejöhet a Magyar-Karácsony-Gyurcsány nagykoalíció

– zárta a beszélgetést a Nézőpont intézet elemzője.

Rotyis Bálint kijelentéseit megerősítette a főpolgármester szócsöveként működő Énbudapestem oldal is, amely azt írta, ha a Karácsonnyal folytatott megbeszélések eredményeként nem születik bármiféle megállapodás, sőt hivatalos közlemény sem, a Fővárosi Közgyűlés működőképessége kerülhet veszélybe.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.