Új karral bővült a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Csütörtökön létrejött a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) a Nemeskürty István Széchenyi- és Kossuth-nagydíjas irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár nevét viselő új tanárképző kar.

Forrás: MTI2024. 08. 01. 11:30
Fotó: Róka László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új egyetemi fakultás a felsőoktatási törvénynek megfelelően augusztus elsején alakult meg a tanárképző központ elődintézményéből – ismertették. Hozzáfűzték, hogy a kar feladata – az egyetemen már megkezdett intézmény- és szakfejlesztési folyamat folytatásaként – a tanárképzés megújításában való aktív részvétel lesz a jövőben.

A tájékoztatás szerint az NKE ezentúl szerepet vállal a tanárképzésben is, az egyetem feladata a magyar állam működtetésében legfontosabb szerepet vállaló szakemberek képzése, a tanári pálya pedig éppúgy e közszolgálat része, mint az egyetemen oktatott többi hivatás.  

Az NKE tanárképzése 2025. szeptember 1-jén indul – közölte az egyetem, majd hozzátették, hogy az ehhez szükséges intézményfejlesztési munkák már jelenleg is folynak az egyetemen. Az új egyetemi karon, amely a Ludovika Campuson kezdi meg a működését, nyolc új tanszék alakult a szakterületükön elismert oktatókból és kutatókból a tanárképzés megújításának elősegítésére.
A Magyar Nemzet részére eljuttatott közleményében az egyetem kiemelte, 

a 2025 februárjában jelentkező hallgatók a magyar, történelem, angol, német, földrajz, természettudomány-környezettan szakok közül választhatnak, illetve lehetőség lesz tanító- és óvodapedagógus-képzés elvégzésére is, mindezek mellett pedig az egyetemen magyar, történelem, angol alap-, illetve kommunikáció- és médiatudomány alap- és mesterszak is indul.

Az új szakok fejlesztésében, a tantervek és kurzusleírások elkészítésében közel félszáz szakértő, egyetemi és köznevelésben dolgozó oktató, gyakorló pedagógus vesz részt, az előkészített dokumentumok alapján a tervek szerint még az idén megindul az akkreditációs folyamat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.