Vadai Ágnes megkaphatta volna, amit akart, de ő inkább feltételeket szabott a legfőbb ügyésznek

A Polt Péter legfőbb ügyésszel való találkozásból is pillanatnyi politikai tőkét akart kovácsolni a DK-s politikus.

Forrás: MTI2024. 08. 29. 19:34
Nyíregyháza, 2024. május 13.
Vadai Ágnes, a DK országgyûlési frakcióvezetõ-helyettese beszédet mond a DK, az MSZP és Párbeszéd közös kampányrendezvényén a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központban 2024. május 13-án.
MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője feltételhez kötötte azt a találkozót a legfőbb ügyésszel, amit ő maga kért, azonban a feltételeinek megvalósulásának hiányában nem kívánt élni a találkozó lehetőségével – közölte a Legfőbb Ügyészség

A Magyar Nemzet szerdán beszámolt róla, hogy Vadai Ágnes kérésére egy napon belül adott időpontot a legfőbb ügyész személyes találkozóra a Kiss Lászlót és a III. kerületi baloldali városvezetést érintő korrupciós üggyel kapcsolatban. 

Azonban a megadott időpontban Vadai Ágnes a megbeszélést ahhoz a feltételhez kötötte, hogy képviselőtársaival együtt élő adásban közvetítse a találkozón történteket. Erre a legfőbb ügyész nem látott módot

– írják.
Számos lehetőség biztosítja, hogy a legfőbb ügyészt nyilvánosan kérdezzék és bárki közvetlenül képben és hangban kövesse válaszát. Ilyen az országgyűlési törvény szabályozta országgyűlési beszámoló bizottsági és plenáris ülésen történő vitája vagy az azonnali, illetve rendes kérdés feltétele a plenáris üléseken – mutatott rá a Legfőbb Ügyészség.

Ezeken túlmenően a legfőbb ügyésznek nincs olyan kötelezettsége, hogy akarata vagy szakmai meggyőződése ellenére országgyűlési képviselővel történő személyes beszélgetését egyoldalúan élőben vagy felvételről közvetítsék. Ezt az álláspontot az adatvédelmi törvények és az adatvédelmi biztos gyakorlata is alátámasztja – írták.

Ilyen beszélgetések közvetítése vagy rögzítése, mivel konkrét folyamatban lévő ügyeket érinthet – ahogy jelen esetben is erről van szó –, veszélyeztetheti az adott büntetőeljárás sikerét, valamint mások személyiségi jogait

– emelték ki. Hozzátették: az országgyűlési képviselőknek többletjogaik vannak bizonyos adatok megismerésére, ugyanakkor többletkötelezettségük a tudomásukra jutott esetleges bizalmas információk megőrzésére.

A legfőbb ügyész, valamint a Legfőbb Ügyészség továbbra is fontos kötelezettségének tartja a nyilvánosság és az országgyűlési képviselők tájékoztatását, ami ugyanakkor nem veszélyeztetheti jogszabályokban előírt kötelezettségeinek maradéktalan teljesítését – jelezték.

Vadai Ágnesnek – hasonlóan bármely más országgyűlési képviselőhöz – továbbra is lehetőséget biztosít a legfőbb ügyész az Országgyűlésen kívüli személyes találkozóra, az említett feltételekkel. Mindezt Vadai Ágnesnek ismételten felajánlották – közölték.

Borítókép: Vadai Ágnes (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.