Drukkoljatok, hogy megmaradjunk! – üzenték a víz alá került Népszigetről

A Duna-parti vendéglátóhelyekre már most betört a víz. Kérdés mi lesz a privát állatfarmmal?

2024. 09. 18. 17:31
A Wasser félig már víz alatt. Forrás: Facebook/Wasser
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

„Jelenleg ez a helyzet, méltóak vagyunk a nevünkhöz. Sajnos… Még emelkedik kb. 1,5 métert. Drukkoljatok, hogy megmaradjunk” – üzente Facebook-bejegyzésében a Népsziget egyik ikonikus vendéglátóhelye, a Wasser. Feltöltött képeiken látszik, hogy dacára a homokzsákoknak, a víz már bőven ellepte a kerthelyiséget, sőt betört az épületbe is. A hozzászólásokból kiderül, az üzemeltetők sem biztosak benne, hogyan hat majd az ár a konténerekre, mindenesetre bíznak benne, hogy a víz elvonulásával, egy alapos fertőtlenítés után folytathatják. 

Az Újpesti vasúti híd lábánál fekvő többi vendéglátóhely, a Szitakötő, a Kabin és a Perem, illetve a Népsziget szívében fekvő Sziget Sörkert is korai zárásra kényszerült.

A közösségi médiában megjelent fotók alapján már hat méter körüli a Duna vízállása a Népszigetnél is. A 13. kerület arra figyelmeztetett, szeptember 19-től (csütörtök) az egész Népszigetet lezárják. 

A területet mindenkinek el kell hagynia szerda éjfélig, a közműveket is kikapcsolják átmenetileg.

Víz alatt a Kabin Forrás: Facebook/Vidné Papp Andrea

A Duna-parton fekvő népszerű vendéglátóhelyek bizonyosan víz alá kerülnek. De a Népszigeten más fontos létesítmények, köztük nyaralók, lovarda, kutyaiskola, hajléktalanszálló, evezős egyesület, illetve egy privát üzemeltetésű „állatpark” is működik. 

Az „állatfarm” valamivel magasabban fekszik – így a kecskék, libák, tyúkok, kakasok, macskák, kutyák és megannyi másik állatot várhatóan nem éri el az árhullám.

Az ügyben kerestük a 13. kerületet is, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Mi is az a Népsziget?

A Népsziget, más nevén Szúnyog-sziget Budapest egyik elvarázsolt, vadregényes szeglete, egy valaha volt sziget, amelyet az 1830-as években csatoltak az újpesti parthoz. Már 2010 előtt is készültek tervek a beépítésére, ezek megvalósítása részben a világválság, részben a kormányváltás miatt elmaradt. Az elmúlt években is lehetett olvasni a két kilométer hosszú és 50 hektár kiterjedésű terület átalakításáról, egyelőre azonban még a természet uralkodik a félsziget nagy részén.

Forrás: Facebook/Vidné Papp Andrea

 

Még jó két métert emeledni fog a víz.
Forrás: Facebook/Vidné Papp Andrea

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.