Egyre biztonságosabbak a magyar munkahelyek

Nem csak a sérülések, de a halálesetek száma is folyamatosan csökken.

Forrás: Világgazdaság2024. 09. 13. 12:51
sérülés
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább csökkent a munkabalesetek száma a tavalyi évben Magyarországon, ez bizonyítja a munkavégzés biztonságának további javulását. A halálos munkabalesetek száma is már három éve folyamatos csökken – közölte a Világgazdaság.

A pozitív tendencia a hazai munkakörülmények, a munkavégzés biztonságának további javulását, és a kormány által kialakított munkavédelmi szabályozási környezet hatékonyságát mutatja, melynek köszönhetően a halálos munkabalesetek száma is folyamatos csökkenést mutat.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter kiadta a nemzetgazdaság 2023. évi munkavédelmi helyzetéről szóló jelentést. A dokumentum felhívja a figyelmet a munkavédelem társadalmi jelentőségére és az egészséges és biztonságos munkavégzés, a munkavállalók egészségmegőrzésének fontosságára.

A munkavédelmi hatóság minden évben kiemelt figyelmet fordít az olyan fokozottan veszélyes ágazatok ellenőrzésére, mint az építőipar, a feldolgozóipar, vagy a mezőgazdaság,

 mivel ezekben az ágazatokban a munkavállalók egészsége, biztonsága gyakoribb és súlyosabb veszélynek van kitéve.

Az ellenőrzések közel 70 százaléka a kiemelt ágazatokban történik. A veszélyes ágazatok, illetve tevékenységek gyakoribb ellenőrzésével csökkenthető volt a súlyosabb munkabalesetek száma, ezzel is tovább javítva a munkavédelmi helyzetet.

Az ellenőrzések mellett a munkavédelmi hatóság nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre és az ez irányú szemlélet kialakítására. Éppen ezért meghatározó feladatuknak tekintik a tájékoztatási és tanácsadói tevékenységet is.

A kormány és a munkavédelmi hatóság számára kiemelten fontos a dolgozók védelme, 

ezért a jövőben is megtesznek minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a munkahelyeken a munkakörülmények megfeleljenek a munkavédelmi szabályoknak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.