Három birkát és egy kutyát már megölt a medve egy alföldi tanyán

Molnár István biztos benne, hogy a sajtóban megjelent észleléseket megelőzően a tanyáján több állat is áldozatául esett a Hajdú-Biharban látott medvének. A vélhető medvetámadásról a Hajdú Online-nak beszélt a gazda.

Forrás: HAON2024. 09. 27. 20:24
ILLUSZTRÁCIÓ Fotó: PEXELS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy bár nyilvánosságot csak csütörtök este kapott az, hogy egy nagy barna medve tűnt fel Hajdú-Biharban, egy gazda egy hetekkel ezelőtti – vélhetően – medvetámadásról számolt be most a Hajdú-Bihar vármegyei hírportálnak, a Haonnak.

Medvetámadás, hajdú-bihar, nyírmártonfalva
Ebben az épületben történt a medvetámadás
(Forrás: Czinege Melinda)

Péntek reggel Filemon Mihállyal, Nyírmártonfalva polgármesterével járta körbe a Haon stábja azokat a helyszíneket, ahol a jelzések szerint látták a medvét. Megtudták, hogy péntek  reggel egy favágó brigád Hármashegyalján látta a medvét, csütörtök este pedig Nyírmártonfalva és Vámospércs között volt az út szélén, de egy traktoros is látta már a falu külső területén. Sőt, mint kiderült, pár héttel ezelőtt Halápon kisebb tanyákra is már megpróbált bejutni a medve. Felkerestek egy tanyát, ahol több jószág is medvetámadás áldozatául eshetett.

 

Medvetámadás egy hajdú-bihari tanyán?

Molnár István tanyájára igen kacskaringós út vezetett az erdőn keresztül, a Hármashegyalján elhelyezkedő portán éppen elcsípték a gazdát. Bár tábla figyelmeztetett arra, hogy a kutyák harapnak, gazdájuk jelenlétében a megmaradt három házőrző viszonylag békésen fogadta őket. Molnár István a juhok óljához vezette őket, ahol az alábbiakról számolt be nekik:

Három és fél hete történt, a medve a lónál bontotta falat és a birkáknál, a kétszárnyas ajtót pedig teljesen leszakította. Három birka elpusztult a támadás következtében, két birkát még kezelek, az egyik kutya pedig olyan súlyosan megsérült, hogy hiába vittem állatorvoshoz, ő sem tudott rajta segíteni, az eb két nappal később elpusztult

– összegezte.

A hiányzó faldarabokat egyelőre deszkák fedik, István megmutatta a karmok nyomát az egyik faajtón, az elforgácsolódott anyagon látni lehet a viszonylag friss sérüléseket.

Medvetámadás, hajdú-bihar, nyírmártonfalva
A sérülések jól láthatók az ajtón
(Forrás: Czinege Melinda)

Jelenleg ideiglenes támasztékkal pótolja a letépett ajtót, a sérült jószágok sebei pedig még elevenek, ezeket is közelebbről szemügyre vehették, ezt a cikk végén található videóban is láthatják. 

 

Medvetámadás nyomai egy hajdú-bihari tanyán

Istvánt nem vették komolyan, amikor jelezte, mi történt a tanyáján hetekkel ezelőtt, most az újabb észlelések miatt ez azonban változhat. Fotókat is készített a nyomokról, a Haon stábjának is megmutatta a vélhetően medvelábnyomot:

Medvetámadás, hajdú-bihar, nyírmártonfalva
István úgy gondolja, hogy ezek a medve nyomai
(Forrás: Czinege Melinda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.