Hollywoodi sztár lép fel Budapesten

A mozivászonról és a tévéből ismert színész mindig is közelebb állónak érezte magához a színház, a színpadok világát.

Forrás: MTI2024. 09. 05. 15:18
10 April 2024, Bremen: John Malkovich, US actor, attends the award ceremony for the Bremen film prize "The Golden Pug". The award, endowed with 8000 euros from Sparkasse Bremen, is presented at the start of the Bremen Film Festival. Photo: Sina Schuldt/dpa (Photo by Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Malkovich színész Anasztaszja Tyerenkova zongoraművésszel létrehozott összművészeti produkcióját november 17-én és 18-án adja elő a Magyar Zene Házában – adta hírül az intézmény.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Malkovich nyáron járt először a Magyar Zene Házában, amikor szabadságát töltötte Budapesten A színész bejárta a ház tereit, a koncerttermeket, a Hangdómot, sok időt töltött a Dívák & ikonok időszaki kiállításon is, és úgy döntött, hogy itt is bemutatja az egyik legújabb munkáját. A kétszeres Oscar-jelölt színész még a Nemzeti Galériát is felkereste. A látogatás részleteiről így számol be a múzeum Instagram-oldala:

Vajon kik és mik voltak a világhírű amerikai színész, a Veszedelmes viszonyok című filmből is ismert John Malkovich kedvencei? Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Csontváry Kosztka Tivadar és Benczúr Gyula alkotásai igazán magukkal ragadták őt – olyannyira, hogy a Vajk megkeresztelése című remekművet le is fényképezte, hogy hazavihesse emlékbe.

A Magyar Zene Háza közleménye szerint a mozivászonról és a tévéből ismert világsztár mindig is közelebb állónak érezte magához a színház, a színpadok világát – emelik ki a közleményben.

A színészt a Magyar Zene Háza 320 fős nézőteréről láthatja a közönség három alkalommal is, november 17-én (18 órakor és 20 óra 30 perckor) és 18-án (20 óra 30 perckor) a színpadon, egy általa és a szintén világhírű zongoraművész, Anasztaszja Tyerenkova által életre keltett összművészeti produkcióban.

A The Infamous Ramirez Hoffman című, 2022-ben debütált előadás zene, irodalom és színház összefonódása a színpadon, zongorára, hegedűre, bandoneónra és a kortárs irodalom egyik óriása, a chilei Roberto Bolano szövegére – John Malkovich lebilincselő előadásában

 – írják.

Roberto Bolano a 2666 és a Vad nyomozók című regényeivel vált világszerte méltatott és népszerű íróvá. A Magyar Zene Házában látható előadás Bolano La literatura nazi en América című, 1996-ban megjelent könyvének utolsó fejezetét dolgozza fel. A kötet fiktív költők, írók enciklopédiája, akikben az a közös, hogy mindannyian szélsőjobboldali nézeteket vallanak. A közlemény szerint 

a színész és a változatos repertoárt előadó kamaratrió párbeszédet folytat szöveg és zene között. 

A műsorban szereplő könyvrészlet egy náci költő, vadászpilóta, hidegvérű gyilkos történetét meséli el, miközben Tyerenkova kamaratriója többek között Astor Piazzolla-, Antonio Vivaldi-, Max Richter-, Eric Satie-darabokat játszik. Malkovich hangja a negyedik „hangszer”. Az előadás élőben kivetített magyar felirattal látható.

Borítókép: John Malkovich (Fotó: Sina Schuldt/DPA/DPA Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.