Még több munka vár a hátrányos helyzetű munkakeresőkre

Komoly lehetőségek vannak a közfoglalkoztatásban.

2024. 09. 20. 12:55
Fotó: pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyílt a Vidéki hagyományok és ízek vására elnevezésű 7. közfoglalkoztatási kiállítás pénteken Budapesten, a Városliget Vajdahunyad vára környéki területén. Az idén 17 vármegye 81 települése: 61 közfoglalkoztató és húsz szociális szövetkezet mutatkozik be a Belügyminisztérium (BM) által szervezett kiállításon. 

Réthy Pál, a BM közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára a szombatig nyitva tartó rendezvényről elmondta, itt is látható, hogy a közfoglalkoztatásban komoly lehetőségek vannak. Hangsúlyozta, a közfoglalkoztatás eredményeket tudott felmutatni az inaktívak aktivizálásában, a munkaszocializációs hiányosságok felszámolásában is; az átmeneti foglalkoztatási lehetőség segítette a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket.

A helyettes államtitkár kijelentette, a kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy munkát adjon minél több hátrányos helyzetű álláskeresőnek.

Réthy Pál felidézte: a 2008–2009-es gazdasági válság következménye volt, hogy jelentősen növekedett a munkanélküliség, ezért olyan alternatívát kellett kínálni, amely nagy tömegek értékteremtő foglalkoztatását tette lehetővé. Emellett fontos foglalkoztatáspolitikai célként jelent meg a segélyalapú társadalom munkaalapúvá formálása – emelte ki.

A közfoglalkoztatás új rendszere 2011-ben indult el, az évek során számos változáson ment keresztül. A Belügyminisztérium a kormányhivatalokkal, az önkormányzatokkal közösen arra törekedett, hogy segítsék a helyi tradícióra, a mezőgazdaságra alapuló tájegységi önálló termelés kialakítását, ezzel a helyi foglalkoztatást tették lehetővé. Emellett munkahelyeket létrehozó jelentős beruházások is történtek, többségük az ország leghátrányosabb helyzetű térségeiben.

Réthy Pál kiemelte, a közfoglalkoztatás szerepet tölt be a résztvevők jövedelemszintjének emelésében, életkörülményeik javításában.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.