Megdöbbentő felvételek, víz alatt áll Győr-Moson-Sopron vármegye egyik települése

Ahová ezekben az órákban érkezik az árhullám: teljesen elárasztotta az árvíz Véneket.

2024. 09. 18. 11:14
Elöntötte az árvíz a Duna árterében lévő települést, Véneket
Elöntötte az árvíz a Duna árterében lévő települést, Véneket Forrás: MTI/Jánossy Gergely
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elöntötte a víz Véneket, az árvíz teljesen bekebelezte a Győr-Moson-Sopron vármegyei települést. A nagyjából kétszáz lelket számláló Véneket szeptember 17-én érte el az árhullám. A Győrtől nem messze lévő településből nem sok látszik, a kiáradó folyó elöntötte az utakat és az ártérben álló házakat.

Az áradásról a Hír TV is készített drónfelvételt, amelyen jól látszik, hogy az üdülőövezetben nem maradt semmi szárazon.

Orbán Viktor: A legnehezebb szakaszához értünk az árvízi védekezésnek

– Az a feladatuk a vízügyeseknek, a katasztrófavédelemnek és az önkénteseknek is, hogy kikísérjék az árvizet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel az árvízvédelmi operatív törzs tájékoztatóján. A kormányfő szerint az összes védművünk állta a próbát, csütörtökön fog tetőzni a vízszint, az árhullám jelen pillanatban Dévény térségében van.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Budapesten szombat délután tetőzhet a vízállás, 846 centiméter magasságban.

– A valaha volt legmagasabb vízállás itt 891 centiméter volt. A budapesti rakpart felszabadulása így a következő hét közepén, végén várható. A vízügyből jelenleg 1288 ember védekezik. A védekezésben 1667 katona vesz részt jelen pillanatban. A honvédség 24 óránként négyezer embert tud beemelni a védekezésbe, de erre előreláthatólag nem lesz szükség. A katasztrófavédelemtől 988 ember védekezik, 312 rendőr, közülük kétszáz fő rendészeti diák, illetve 117 rab a büntetés-végrehajtás részéről. Összesen 4392 fő dolgozik a védekezésben jelenleg – foglalta össze a kormányfő, aki a fővárossal való együttműködésről elmondta, jó az együttműködés a kormány és a főváros között, nincs idő a politizálásra.

– Bajban azért könnyebben mennek a dolgok, a lökdösődést, a politizálás luxusát nem engedhetjük meg magunknak, mert ilyenkor van a víz, a gát és a megvédendő emberek a fontosak – mondta, majd felidézte, Budapest védelmi rendszerét Tarlós István főpolgármestersége idején változtatták meg, az egykori főpolgármesternek ugyanis az volt az igénye, hogy a főváros árvízvédelmi védekezéséért ne az állam, hanem a főváros legyen a felelős.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.