Meghalt Radda György Károly biokémikus

A magyar származású brit professzor nevéhez fűződik az MRI-vizsgálat kidolgozása.

Forrás: MTI2024. 09. 14. 16:21
Sir George Radda, vagyis Radda György, az Oxfordi Egyetem professzora beszédet mond, miután a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki a londoni magyar nagykövetségen rendezett ünnepségen 2016. május 24-én. A kitüntetést Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita jelenlétében adták át.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhunyt Sir George Charles Radda (Radda György Károly) világhírű biokémikus. A magyar származású brit professzor pénteken, nyolcvannyolc évesen halt meg – közölte a Magyar Corvin-lánc Testület.

Rendkívül gazdag örökséget hagyott ránk, áldozatos munkája inspiráló és példamutató a jövő nemzedékek számára

– méltatta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Corvin-lánc Testület elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyarország Barátai Alapítvány korábbi elnöke.

Radda György Károly 1936. június 9-én született Győrben. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett, majd felvételt nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem vegyész szakára. 1956-ban hagyta el Magyarországot. Az Oxfordi Egyetemen szerzett diplomát és kapott doktori címet. 1962–1963-ban a Kaliforniai Egyetemen (Berkeley) a Nobel-díjas Melvin Calvin professzor mellett dolgozott.

Ezután 1964–1984 között az Oxfordi Merton College kutatója és a biokémia egyetemi előadója, 1988–1996 között az Orvosi Kutató Tanács Biokémiai és Klinikai Mágneses Rezonancia részleg vezetője volt.

Nevéhez fűződik a mágneses rezonancia képalkotó (MRI) vizsgálat kidolgozása.

Később 1991 és 1996 között az Oxfordi Egyetem Biokémiai Tanszékének vezetője volt, 1996–2003 között az Egyesült Királyság Orvosi Kutató Tanácsának (Medical Research Council) vezetőjeként dolgozott. Kutatói tevékenysége az enzimszabályozásra, a bioenergetikára és az élő szervezet biokémiájára irányult az emberi betegségekkel, főként a szívbajokkal, a cukorbetegséggel és a metabolikus szindrómával összefüggésben.

2001 és 2003 között a londoni Nemzeti Rákkutató Intézet elnöki, 2005–2008 között az Oxfordi Egyetem Fiziológiai, Anatómiai és Genetikai Tanszékének vezetői tisztségét töltötte be. 2005-ben alapítója és 2010-ig elnöke volt a Szingapúri Bioképalkotó Konzorciumnak (Singapore Bioimaging Consortium).

Jelentős szerepet játszott a szingapúri-magyar tudományos együttműködés és tapasztalatcsere előmozdításában, 2008–2016 között a Szingapúri Tudományos, Technológiai és Kutatási Ügynökség Orvosbiológiai Tanácsának elnöki tisztségét töltötte be.

Radda György 1980-tól a londoni Királyi Természettudományos Társaság (Royal Society) tagja, 1984–2003 között pedig a Brit Szív Alapítvány molekuláris kardiológiai professzora. Tagja volt az Academia Europaeának, 2010-től a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja lett.

Tizenkét egyetem, köztük a Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem választotta díszdoktorának. 2023-tól a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózatnál az elnök személyes tudományos tanácsadói körének vezetője volt.

Pályája alatt több mint nyolcszáz publikáció szerzett. Ars poétikájaként így fogalmazott:

Teljesen új szemléletre van szükség ahhoz, hogy az eltérő szakmák ne csak együtt dolgozzanak, hanem együtt is gondolkozzanak az emberiség legnagyobb problémáinak a megoldásáról.

Pályája során megkapta a Colworth-érmet (1969), a Brit Szív Alapítvány Aranyérmét (1982), a Royal Society Buchanan-érmét (1987), a Brit Birodalom Rendje kitüntetést (1993). II. Erzsébet királynő 2000-ben lovaggá ütötte, 2006-ban neki ítélték a Kardiovaszkuláris Tudományok Nemzetközi Akadémiájának Érdemérmét, 2013-ban a BioSpectrum Asia Pacific Awards Életműdíját (2013), 2016-ban a Magyar Érdemrend középkeresztjét, 2018-ban pedig a Magyar Corvin-láncot.

Borítókép: Radda György Károly (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.