Megkezdték a népszavazást a terézvárosi Airbnb-ről

Ha a lakók úgy döntenek, a momentumos Soproni Tamás vezette kerület is beáll azoknak a városoknak a sorába, amelyek valamilyen formában már korlátozzák az Airbnb-t és társait. A lépés ellenzői szerint nemcsak jelentős bevételektől esne el az önkormányzat, ha megtiltaná, hogy valaki turistáknak adja ki a lakását, de a tiltás indokául szolgáló fő problémát, a lakhatási válságot sem csökkentené.

2024. 09. 03. 4:45
BPM_2020070801 Eladó Kiadó Lakások Airbnb. 20200708 Budapest Foto Bach Mát
A belvárosi, egyetemközeli garzonok a legkeresettebbek az egyetemisták körében Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terézváros júniusban újraválasztott momentumos polgármestere, Soproni Tamás augusztus 1-jén jelentette be, hogy szeptember 2-ától ügydöntő népszavazást tartanak a kerületben. A lakosok arról szavazhatnak, hogy a kerület 2026 januárjától betiltsa-e az Airbnb típusú rövid távú lakáskiadást.
A polgármester a népszavazás kezdeményezését azzal indokolta, hogy Terézváros az elmúlt évtizedekben elkezdett kiürülni. 

Míg a kétezres években még 55 ezren laktak a kerületben, ma már csak 34-35 ezren. A folyamat azzal fenyeget Soproni szerint, hogy a belvárosi kerületek amolyan furcsa skanzenné alakulnak. A polgármester a szavazást bejelentő Facebook-bejegyzésében 1468 legálisan működő rövid távú szálláshelyről írt a Terézvárosban, ami a VI. kerületben a lakásállomány 8-10 százalékát jelenti.


Az Airbnb modelljét világszerte számos kritika éri, így nem a Terézváros az első önkormányzat, amely valamilyen formában szabályozni vagy tiltani szeretné a rövid távú lakáskiadást. A leggyakoribb kritika szerint azok az ingatlantulajdonosok, akik a lakásukat hosszú távú bérlők helyett rövid időre érkező turistáknak adják ki, szűkítik a kínálatot a lakáspiacon, így hozzájárulnak az ingatlanárak és a bérleti díjak emelkedéséhez. 

Ez a folyamat hozzájárul a világ szinte minden nagyvárosában tapasztalt lakhatási válsághoz, vagyis ahhoz, hogy sokan, különösen a szegényebb rétegekhez tartozók és a fiatalok „kiárazódnak” a lakás- és albérletpiacról, végső soron pedig kiszorulnak a városokból.


Az önkormányzat a rövid távú lakáskiadás melletti és elleni érveket is megosztja a lakossággal, erről minden terézvárosi kapott egy kis füzetet. Ebben a tiltás melletti érvként szerepel, hogy a sok hangos, szemetelő, bulizó turista zavarja a lakóközösségeket, a haszon nagy része nagybefektetőkhöz kerül, miközben a sok Airbnb miatt emelkednek az ingatlanárak és a bérleti díjak. 

Eközben az Airbnb mint cég egyáltalán nem partner abban, hogy kifehérítse a szektort és együttműködjön a városvezetéssel. Kontraérvként pedig azt sorolja fel az önkormányzat, hogy az ilyen lakások fenntartása sok embernek ad munkát, segíti a helyi vállalkozásokat, olcsóbbá teszi a turizmust és bevételt jelent Terézvárosnak.

Mindeközben a VI. kerülettel szomszédos Erzsébetváros balliberális vezetésének beletört a bicskája a rövid távú lakáskiadások és a bulinegyed megregulázásába. A VII. kerület baloldali polgármestere azzal az ígérettel kapta meg a felhatalmazást még 2019-ben a kerületi lakosoktól, hogy szigorú szabályozással rendet tesz a bulinegyedben, és visszaszorítja az Airbnb-t a lakók nyugalma érdekében. Idén a DK-s Niedermüller Péternek ismét bizalmat szavaztak az erzsébetvárosi lakosok, ugyanakkor a polgármester maga is elismerte, hogy felül kell vizsgálni az eddigi döntéseiket.

A Demokratikus Koalíció polgármestere és egykori EP-képviselője 2019-ben többek között arra tett ígéretet, hogy szigorúan fogják szabályozni a vendéglátóhelyek nyitvatartását és a rövid távú lakáskiadást. 

Azonban úgy tűnik, ez az ígéret nem valósult meg, ugyanis korábban maga Niedermüller is belátta, a 2019 óta hozott rendeletek nem hoztak változást a bulinegyedben. A kerületben a rövid távú lakáskiadás pedig továbbra is komoly problémát okoz a helyieknek, miközben folyamatosan csökken a kerületben élők száma.

Niedermüller Péter működésképtelen szabályozásai már a Gazdasági Versenyhivatal figyelmét is felkeltették, a szervezet ugyanis a bulinegyed nyitvatartási rendeletének felülvizsgálatára szólította fel Erzsébetváros polgármesterét. 

A GVH szerint Niedermüller Péterék rendeletének több olyan eleme is van, ami nem átlátható. A hivatal arra utasította a balliberális kerületvezetőt, hogy egy új szabályozás keretében biztosítsák a tisztességes és szabad verseny feltéte­leit. A GVH vezetője arra figyelmeztette a DK-s polgármestert, hogyha nem intézkedik, akkor az ügy a bíróságon folytatódhat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.