Elvesztette a kontrollt saját kerülete felett a DK polgármestere

Neidermüller Péter ígéretei ellenére képtelen megregulázni a bulinegyedet és a kerületi Airbnb-ket.

Forrás: Index2024. 08. 14. 6:40
Budapest, 2024. április 20.
Dobrev Klára, a DKMSZPPárbeszéd európai parlamenti listavezetõje és Niedermüller Péter, a DK erzsébetvárosi polgármesterjelöltje, jelenlegi polgármester a választási kampány kezdõnapján tartott sajtótájékoztatón a Garay téren 2024. április 20-án.
MTI/Lakatos Péter
Fotó: MTI/Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VII. kerület polgármestere azzal az ígérettel kapta meg a felhatalmazást 2019-ben a kerületi lakosoktól, hogy szigorú szabályozással rendet tesz a bulinegyedben, és visszaszorítja az Airbnb-ket a lakók nyugalmának érdekében – írja az Index. A portál hozzátette, idén Niedermüller Péternek ismét bizalmat szavaztak az erzsébetvárosi lakosok, ugyanakkor a polgármester maga is elismerte, hogy felül kell vizsgálni az eddigi döntéseket. 

A Demokratikus Koalíció polgármestere és egykori EP-képviselője 2019-ben többek között arra tett ígéretet, hogy szigorúan fogják szabályozni a vendéglátóhelyek nyitvatartását és a rövidtávú lakáskiadást. Azonban ez az ígéret, úgy tűnik, nem valósult meg, ugyanis maga Niedermüller látta be, hogy a 2019 óta hozott rendeletek nem hoztak változást a bulinegyedben.

A polgármester ezzel szemben nem a saját felelősségét kereste az ügyben, hanem a kormányra és az előző városvezetésre mutogatott. Kiemelte, 

a belső-erzsébetvárosi vendéglátóhelyek féktelen növekedése évtizedes hagyaték, az abból fakadó problémák mérséklése hosszú folyamat, és akkor tartanám teljes sikernek a szabályozást, ha a rendőrség képes volna rendet tartani a közterületeinken.

Niedermüller mindezt annak ellenére mondta, hogy a közrend fenntartásának érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrség megerősítő erőivel az V., VI., VII. kerületben folyamatosan jelen van, emellett minden hónapban tartanak nagy létszámú, komplex bűnügyi-rendészeti ellenőrzést a Belváros, Erzsébetváros és Terézváros biztonsága érdekében.

Az Index összefoglalja: a polgármester által létrehozott új rendszerben a vendéglátóhelyek éjfél és reggel hat között nem lehetnek nyitva, kivéve, ha van külön engedélyük. Ez azért is fontos, mert az önkormányzat a legtöbb kritikát pont a vendéglátóhelyekkel való, az éjfél utáni nyitvatartásról szóló egyeztetések miatt kapta, amelynek eredményeképpen a vendéglátóhelyeket tömörítő – az öt legnagyobb helyi szórakozóhely-tulajdonos által alapított – Közös Erzsébetvárosért Egyesülettel kötöttek megállapodást. Az Élhető Erzsébetváros Egyesület önkormányzati képviselője, Garai Dóra szerint a kerületben 

ma már csak az a szórakozóhely kaphat éjfél utáni nyitvatartási engedélyt, amely belép az egyesületbe és fizeti annak tagdíját, ez pedig felveti a kartellezés gyanúját.

Az Index cikkében emellett arra is kitért, hogy a kerületben a rövidtávú lakáskiadás is komoly problémákat okoz a helyieknek. Niedermüller Péter 2019-ben még arra tett ígéretet, hogy amennyiben polgármesterré választják, meg fogja határozni, hogy hány napra lehet kiadni rövidtávon a lakásokat. Azonban ezt a ígéretét nem tartotta be a polgármester.

Annak ellenére sem, hogy 2020-ban az Országgyűlés elfogadta az úgynevezett Airbnb-törvényt, amely lehetővé tette, hogy az önkormányzatok mondják meg, hány napra lehet kiadni egy kerületi ingatlant rövid távra.

A mostanáig bevezetett működésképtelen szabályozások ellenére a DK polgármestere az Indexnek határozottan kijelentette, nem fog Soproni Tamáshoz hasonlóan szavazást kezdeményezni a kerületi lakások rövidtávú kiadásának korlátozásáról. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.