Orbán Viktor engedélyt adott a Lajta menti szükségtározó megnyitására

A miniszterelnök a helyszínen ellenőrizte az árvízvédelmi munkálatokat.

2024. 09. 17. 14:57
Árvíz - Orbán Viktor engedélyt adott a Lajta-menti szükségtározó megnyitására
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A helyszínen ellenőrizte Orbán Viktor a Lajta menti árvízvédelmi munkálatokat, ahol Nagy István országgyűlési képviselővel együtt meghallgatta a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédők jelentését a Mosonmagyaróvár és térsége megvédéséért tett erőfeszítésekről – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden. 

Orbán Viktor megadta az engedélyt a Lajta főmeder és a bal parti csatorna közötti szükségtározó megnyitására. 

A szükségtározó a másodrendű védvonal megnyitásával biztosítja, hogy az elsőrendű fővédvonalakat ne törje át a víz, illetve garantálja Mosonmagyaróvár és lakóinak biztonságát – olvasható a közleményben.

A miniszterelnök egy videót is közzétett a látogatásáról, melyben a Lajta csatorna partján áll, nem messze Ausztriától. Úgy véli, a legnehezebb helyzet ma Magyarországon nem a Dunán, hanem a Lajtán alakult ki. Kedden és szerdán a folyó áradása kritikus szakaszához ér, ezért a miniszterelnök a vízügy szakembereivel egyeztetve engedélyt adott a Lajta-szükségtározó megnyitására. 

– Valamikor a hajnali órákban, négy óra magasságában történik majd ez meg, és akkor körülbelül 20 centit tudjuk a vízszintet apasztani – tette hozzá. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy még vannak további víztározók is, azokba is tudnak kiereszteni vizet, ráadásul a környéken nagyon sok helyen építettek gátakat, vannak védművek. – Minden amellett szól, hogy ezt a ma éjszakai műveletet sikeresen tudjuk elvégezni – mondta.

 

Minden eszköz adott a védekezéshez

– Készültségben a gátakon. Minden eszköz adott az árvíz elleni védekezéshez.

Rohamosan közeledik országunk felé a Duna és a Lajta vízgyűjtő területein lehullott csapadék okozta árhullám – közölte tegnap közösségi oldalán közzétett videójában Nagy István agrárminiszter.

– Jön az ár, de mi készen állunk! Az eredményes védekezés feltétele a fegyelmezett munka és a jó szervezettség!

– írta bejegyzésében a politikus, aki egyben az árvíz által egyik leginkább veszélyeztetett helyszín, Mosonmagyaróvár országgyűlési képviselője is.

Közel a rekordhoz

A jelenlegi előrejelzések szerint nem lesz rekord vízállás a Lajtán – derült ki a Hír TV helyszíni riportjából. Mint írják, a Lajta valaha volt legmagasabb vízállását 1965. június 9-én mérték: a folyó akkor elérte a 315 centiméteres magasságot. Ettől most várhatóan 10 centiméterrel el fog maradi a tetőzés. Ennek ellenére a szakemberek mellett 200 civil is részt vesz a védekezésben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.