Zila János: A választók érdeke és Budapest fejlődése nem szempont

A Fővárosi Közgyűlésben többség reálisan csak a balliberális pártok összefogásával jöhet létre, nyilvánosságra került, hogy a baloldali szereplők egyeztettek is egymással – mondta el Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője, majd hozzátette: a baloldali koalíció – amit éppen most igyekeznek így-úgy összefércelni – azt a veszélyt hordozza a budapesti embereknek, hogy a felek csak addig a mértékig működnek együtt, amíg a saját pozícióikat, hatalomhoz való hozzáférésüket biztosítani és maximalizálni tudják.

2024. 09. 26. 5:39
HZ1_5593
20220831 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annyi bizonyos, hogy a Fővárosi Közgyűlésben többség reálisan csak a balliberális pártok összefogásával jöhet létre, illetve ezzel kapcsolatban nyilvánosságra került, hogy a baloldali szereplők egyeztettek is egymással. Mondhatni, összenő, ami összetartozik – mondta el Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője, aki elképzelhetőnek tartja, hogy a Kutyapárt végül kihátrál a koalícióból.

– A körvonalazódó koalícióból bármikor bárki kiszállhat, ha a politikai érdekei azt diktálják. Éppen ez az egyik lényeges veszély a fővárosban élő emberek számára ebben az összetákolt együttműködésben

– mondta Zila, majd hozzátette, láthattuk, hogy már az előző ciklusban is csődhöz vezetett, hogy mindig minden szereplő igyekezett hasznot húzni a budapestiek ügyeinek intézéséből, adóforintjaik kezeléséből. Most pedig, a június 9-i választások eredményeként a minél nagyobb zsákmányra ácsingózó politikai erők száma csak nőtt.

Ugyanakkor a szakértő szerint elképzelhető, hogy a Kutyapárt kitáncolásának következményeként Karácsony Gergely egy megerősített Párbeszéd-koalícióval helyettesítené az MKKP-t. 

– Számszakilag Déri Tibor átállása lehetséges, és az is ismert, hogy Újpest leköszönő polgármesterétől nem idegen a pártok közötti átigazolás, hiszen korábban a Momentum színeiben szerzett polgármesteri címet. A minimális többség ezzel együtt azt jelentené, hogy a koalíció a lehető legingatagabb lenne

– tette hozzá Zila. Vitézy Dávid főpolgármester-helyettesi kinevezésének lehetőségével kapcsolatban az elemző elmondta, a hírek szerint erre komoly a törekvés a Tisza Párt részéről, amely igyekszik kihasználni baloldalon belüli jelentős zsarolási potenciálját, így ugyanolyan bábbá tenni Karácsony Gergelyt, amilyen a főpolgármester az előző önkormányzati ciklusban is volt. 

– Vitézy Dávid részéről komoly politikai hiba lenne, ha a baloldalhoz kötné magát, mert az ő népszerűsége mögött éppen az áll, hogy a választók szakmai teljesítménye és kompetenciája alapján ítélik meg. Ezt a tulajdonságát értelemszerűen annál jobban elveszíti, minél inkább kötődik egy politikai oldalhoz, márpedig Karácsony Gergely helyetteseként égető közelségbe kerülne a pártos világhoz

– jegyezte meg az elemző. 

Segédhadtestek a láthatáron

A DK kétfős frakciója és Tüttő Kata helyzetével kapcsolatban az elemző kiemelte, 

a baloldali koalíció – amit éppen most igyekeznek így-úgy összefércelni – éppen azt a veszélyt hordozza a budapesti embereknek, hogy a felek csak addig a mértékig működnek együtt, amíg a saját pozícióikat, hatalomhoz való hozzáférésüket biztosítani és maximalizálni tudják.

Ugyanakkor Zila János szerint van egyfajta egymásra utaltság a koalíció tagjai között, ennyiben pedig Karácsony számíthat korábbi partnereire, akikkel ráadásul megvannak a bejáratott kommunikációs csatornái.

A szakértő szerint biztos, hogy a választók érdeke és Budapest fejlődése nem szempont a politikai karrierépítéssel és a pártok küzdelmében történő érvényesüléssel szemben a főváros közgyűlésében. 

Amint arról már korábban is beszámoltunk, folyamatosan változik a baloldali nagykoalíció terve a fővárosban. Sajtóinformációk szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt végül mégis kihátrálhat a szövetségből. Éppen ezért Karácsony Gergely a Párbeszéd frakcióját háromfősre duzzasztaná. Mindeközben pedig a főpolgármestert amolyan segédhadtestként továbbra is segítené a Demokratikus Koalíció frakciója.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.