Támadásba lendült a szakszervezet, vissza akarják vonatni a mobilok kitiltását célzó rendeletet

A drága telefonok miatt aggódik a PDSZ.

2024. 09. 01. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levelet írt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak és Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben a mobiltelefon használatának korlátozásáról szóló rendelet azonnali visszavonását követelik. Ezenkívül állásfoglalást kértek arról, hogy a nagyértékű mobileszközök megőrzését illetően kit terhel anyagi felelősség – szúrta ki a Mandiner. A szakszervezet szerint a rendelet, amely előírja, hogy a tanulók mobiltelefonjait minden reggel be kell gyűjteni, és csak a tanítás végén adhatják vissza őket, komoly alkotmányos aggályokat vet fel. 

 

A rendelet kapcsán hét pontban fogalmazták meg követeléseiket

A tulajdonhoz való jog megsértését vélték felfedezni a diákok személyes tulajdona, jelen esetben a mobiltelefonok kötelező begyűjtésében. A pedagógusok felelősségvállalásának kérdése is komoly aggályokat szül a szakszervezet szerint, mert „a jogszabály a pedagógusokra hárítja a begyűjtött telefonokért való felelősséget, amely jelentős anyagi és jogi kockázatot jelent számukra”. Az oktatási autonómia és a pedagógiai szabadság korlátozása is megvalósulhat, hiszen „a rendelet egyenesen sértheti az iskolák és a pedagógusok szakmai autonómiáját, mivel egyes intézményeknek már régóta működő házirendjeik vannak, amelyek megfelelően szabályozzák a mobiltelefonok iskolai használatát anélkül, hogy azokat begyűjtenék.” 

A PDSZ különösen aggasztónak nevezte azt is, hogy a rendelet végrehajtásával kapcsolatban 

olyan »politikai nyomásgyakorlásról« érkeztek hírek, amely »sérti az iskolák politikai semlegességét és az oktatási intézmények autonómiáját«.

Ezeken felül a szakszervezet hangot adott annak is, hogy a diákok nagy része jogilag cselekvőképtelen, kiskorú személy. „Tulajdonukat a szülők, gondviselők kizárásával korlátozzuk – a megkérdezésük nélkül” – tették hozzá. 

Borítókép: Görögország vasszigorral tiltja ki az osztálytermekből a telefonokat (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.