Új polgármestereket választottak

Öt településen tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap.

Forrás: MTI2024. 09. 09. 8:01
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt településen tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap. Koppányszántón, Büssüben és Szijártóházán azért tartottak időközi polgármester-választást, mert a június 9-i általános választáson szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett jelöltek között. Oroszlányban szintén szavazategyenlőség miatt, Újfehértón pedig a képviselő lemondása miatt kellett egyéni választókerületi képviselőt választani.

Az időközi választásokat az alábbi jelöltek nyerték:

  • a Tolna vármegyei Koppányszántón Niklai Gábor, a Fidesz–KDNP jelöltje,
  • a Somogy vármegyei Büssüben Szegvári József független jelölt,
  • a Zala vármegyei Szijártóházán a független Sárvári Éva,
  • a Komárom-Esztergom vármegyei Oroszlány 4. számú egyéni választókerületében a független (Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre) Babai János,
  • a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Újfehértó 4. számú egyéni választókerületében a független (Szövetségben városunkért) Gyemán János.

 

Öt szavazat döntött Koppányszántón

Niklai Gábor, a Fidesz–KDNP jelöltje nyert az időközi polgármester-választáson vasárnap a Tolna vármegyei Koppányszántón.

Zemán Tünde, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek elmondta: Niklai Gábor 105, Partinné Bondor Anna független jelölt 100 szavazatot kapott. A 340 fős településen a választásra jogosult 275 lakos közül 207-en szavaztak, két szavazat érvénytelen volt. A választást azért kellett megismételni, mert június 9-én a két jelöltre egyaránt 91-en szavaztak. Niklai Gábor 2019 és 2024 között független polgármestere volt a községnek.

 

Magas részvétellel zajlott a szavazás Büssüben

Szegvári József független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást a Somogy vármegyei Büssüben vasárnap.

A település honlapján olvasható információk szerint a győztes 103, szintén független vetélytársai közül Hegedüs Zoltán 66, Pintér Csaba 4 érvényes szavazatot kapott. A Kaposvárhoz közeli község 241 választópolgára közül 173 élt a szavazati jogával, ami 71,78 százalékos részvételt jelent. Az időközi voksolásra a júniusi 9-i választás eredménytelensége miatt volt szükség: akkor az élen szavazategyenlőség alakult ki Hegedüs Zoltán és Szegvári József között, mindketten 60-60 voksot kaptak.

 

Két független jelölt mérkőzött meg Szijártóházán

A független Sárvári Évát választották polgármesternek vasárnap a zalai Szijártóházán, ahol azért tartottak időközi választást, mert a júniusi önkormányzati voksoláson szavazategyenlőség alakult ki. Pálfiné Kovács Eszter, a rédicsi közös hivatalhoz tartozó település aljegyzője elmondta: a település 47 választópolgára közül negyvenen mentek el voksolni. Sárvári Éva 26, míg kihívója, Sárvári Terézia 14 szavazatot kapott.

A zalai kistelepülésen új önkormányzati képviselőről is dönteni kellett, ugyanis az októbertől működő kétfős képviselő-testület két tagja éppen a mostani két polgármesterjelölt lett volna, így miután egyiküket a település vezetőjének szavazták meg, a helyére új tagot kellett választani. A júniusi voksoláson a képviselőjelöltek közötti sorrendben azonban szintén szavazategyenlőség alakult ki a harmadik és a negyedik helyen, így sorsolással kellett dönteni az új képviselőről, aki a független Petránszki József lett.

 

Csak minden ötödik ember szavazott Oroszlányban

A Komárom-Esztergom vármegyei Oroszlány 4. számú egyéni választókerületében is azért kell időközi választást tartani, mert a június 9-i önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki Babai János (Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre) és Auerné Böröczky Erzsébet (Fidesz–KDNP) között.

A vasárnapi időközi képviselő-választáson újraindult a két, egyenlő számú szavazatot kapott jelölt, hozzájuk a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeként Puskás Alexa csatlakozott. A választásra jogosult 1730 oroszlányi lakosból 343-an jelentek meg a szavazóurnáknál. Végül 23,7 százalék lett a részvétel, és 410-en járultak a szavazóurnákhoz este 7 óráig. A nyertes Babai János lett. Az OLPK jelöltje 220 érvényes szavazatot kapott, Auerné Böröczky Erzsébet 149-et zsebelhetett be. A Mi Hazánk Mozgalom képviselőjelöltje, Puskás Alexa pedig 37-et kapott. Összesen három érvénytelen szavazólap került az urnákba.

Így Takács Károly leendő Fidesz–KDNP-s polgármester mellett öt kormánypárti és öt OLPK-s, valamint a Mi Hazánk egy képviselője alkotja a testületet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.