A börtönben ülő Kiss László polgármester nélkül alakult meg az óbudai önkormányzat + videó

Történelmi alakuló ülést tartottak a III. kerületben. A korrupció gyanújával letartóztatott DK-s polgármester írásban küldte el az előterjesztéseket a börtönből, hogy egyáltalán felállhasson az új testület. A Fidesz szerint nevetséges, hogy így kellett megalakulnia a képviselő-testületnek, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt szerint pedig új választást kellett volna kiírni.

2024. 10. 07. 14:53
Fotó: MTI/Bruzák Noémi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abszurd alakuló ülést tartottak hétfőn Óbudán. A III. kerület újraválasztott DK-s polgármesterét, Kiss Lászlót ugyanis korábban korrupció gyanújával letartóztatták, így nem lehetett ott a III. kerületi képviselő-testület alakuló ülésén, esküjét is a börtönben tette le. Az eseményen szintén nem volt jelen Kiss László korábbi alpolgármestere, a szocialista Czeglédy Gergő, akit ugyancsak korrupció gyanújával tartóztattak le. Ilyen körülmények között az alakuló ülést a DK-s korelnök Ujfalvi István vezényelte le. 

A politikus szerint egyébként rendben van, hogy a letartóztatás ellenére is Kiss László marad a polgármester. Ujfalvi felolvasta a polgármester börtönből küldött nyilatkozatát is, amiben lényegében ártatlannak vallja magát, és jelezte: politikai fogolyként tartja számon magát. 

Az alakuló ülésen megválasztották az alpolgármestereket is, köztük a párbeszédes Béres Andrást, aki ezelőtt is betöltötte a pozíciót. Ő kissé kérdéses módon éppen az átláthatóságért lesz felelős. 

– Magyarországon még nem volt arra példa, hogy az alakuló ülésen ne legyen jelen a polgármester – mondta a Magyar Nemzetnek a kormánypártok III. kerületi frakcióvezetője. Puskás Péter szerint az is mélypont volt az önkormányzat életében, hogy Kiss László politikai bebörtönzöttnek aposztrofálta magát. 

– Nevetséges és méltatlan a III. kerületi önkormányzathoz, hogy a testületnek ilyen módon kellett megalakulnia – tette hozzá Puskás Péter. Még a kétfarkú kutyapárti képviselő is kellemetlennek titulálta az egész helyzetet. Budai Sándor Viktor szerint új választást kellett volna kiírni.

A korrupciós ügyben elsőként még a nyáron a szocialista Czeglédy Gergő korábbi alpolgármestert vették őrizetbe, de a szálak Kiss Lászlóig is elértek. Kiderült, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésre fiktív szerződéseket kötött a III. kerületi önkormányzattal, a pénzből pedig a polgármesternek is visszaoszthattak. Kiss László a kezdetek óta hallgat az ügyben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.