Óbudai Fidesz: Megállt az önkormányzat működése

Puskás Péter frakcióvezető szerint a III. kerületi önkormányzat hosszabb távon is tetszhalott állapotban maradhat.

2024. 10. 07. 13:37
HZ1_9500
20240827 budapest obudai polgarmester hivatal havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mai ülés finoman szólva nem úgy zajlott le, mint ahogy általában az ilyen ülések a III. kerületben szoktak – mondta el lapunknak Puskás Péter, az Óbudai Önkormányzat mai alakuló ülésével kapcsolatban. 

A helyi Fidesz frakcióvezetője hozzátette, nem is számított rá senki, hogy szokványos lesz az új testület megalakulása, hiszen Kiss László polgármester és egyik alpolgármestere, aki jelenleg képviselő, előzetes letartóztatásban van, valamint a testület alakuló ülésén részt vett egy harmadik képviselő is, aki szintén gyanúsított, csak szabadlábon védekezik ebben az ügyben. 

Nyilván ez megadta az alaphangot. Ezt erősítette az, hogy Kiss László kiküldött egy levelet, amit felolvasott az ülést vezető korelnök, amiben gyakorlatilag politikai fogolynak minősítette magát a polgármester. Ennek a levélnek a felolvasása alapjaiban lerombolta az egész ülés méltóságát

– mondta Puskás, majd hozzátette, a Fidesz–KDNP képviselőcsoportja nem vett részt az alpolgármesterek választásán. Az elmúlt hónapokban ugyanis gyakorlatilag nem működött az önkormányzat, az alpolgármesterek ugyanis nem voltak hajlandóak döntéseket hozni. 

Semmi garanciáját nem látjuk annak, hogy ez majd másképp lesz csak amiatt, mert egy új ciklus kezdődött. Emellett pedig kívül nagyon visszás volt számunkra, amikor Béres András, aki már az előző ciklusban is alpolgármester volt, meg most is annak választották, elmondta, hogy ő márpedig az átláthatóságot fogja itt képviselni mint alpolgármester

– tette hozzá Puskás Péter, aki elmondta, a testület létrehozott két tanácsnoki pozíciót, akiknek valójában semmilyen felelősségük nincsen, azonban közel egymillió forintos fizetést fognak kapni a képviselőtestület döntése alapján. 

 

Gyakorlatilag lesz még két kvázi alpolgármester, legalábbis a fizetésüket tekintve. Az ülés pozícióosztogatásról szólt, mi ezek ellen szavaztunk. Látható, hogy hiába alakított külön frakciót a Momentum és a Párbeszéd, ezeket az előterjesztéseket ők is megszavazták. 

– emelte ki Puskás Péter, aki szerint a most kialakult helyzet akár a ciklus végéig is eltarthat. Ugyanis az egyik alpolgármester távollétében helyettesíti majd a polgármestert. 

Amint arról már korábban is beszámoltunk, beírta magát a magyar önkormányzatiság történelmébe a Kiss László vezette III. kerület. Kiss László az alakuló ülést a fogdából hívta össze, amit a szervezeti és működési szabályzat alapján a korelnök, Ujfalvi István vezetett a polgármester helyett. Az eskütételt követően, amelyet Kiss László polgármester a fogdában tett meg, megalakultak a frakciók. 

Az ülést vezető Ujfalvi elmondta, hogy a polgármester az üléssel egy időben a fogdában letette a polgármesteri esküt, és egy kiegészítést fűzött hozzá, amit felolvastak az alakuló ülésen. Ebben a levélben Kiss László leírta, hogy politikai okokat sejt a letartóztatása hátterében. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.