A többség sikeresnek ítélte az árvízi védekezést

A megkérdezettek többsége úgy látja, hogy a társadalom közös erővel összefogott – derül ki a Századvég felméréséből.

2024. 10. 23. 12:25
árvíz, Duna

Jogosan merül fel bennünk a kérdés: árvizek idején miért nem raktározzuk hazánkban a vizet, s hasznosítjuk mindezt aszály idején? A szakértő válaszol. Fotó: Ladóczi Balázs
Fotó: Ladóczi Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei árvízi helyzet hazánkban a gyors és szervezett lakossági, valamint intézményi összefogásnak köszönhetően sikeresen kezelhető volt – derül ki a Századvég felméréséből. Emlékeztettek: a védekezés során az állami és önkéntes szervezetek összehangoltan dolgoztak, ami minimalizálta a katasztrófa okozta károkat. Az árvízi védekezés során a korszerű technológia és a hosszú távú felkészülés is szerepet játszott, ami lehetővé tette a hatékony reagálást a rendkívüli időjárási körülményekre.

A Századvég közvélemény-kutatása szerint

a megkérdezettek 92 százaléka úgy látja, hogy a társadalom közös erővel összefogott a kialakult árvízhelyzet kezelése érdekében.

 

Ön mennyire látja úgy, hogy a társadalom közös erővel fogott össze a kialakult helyzet kezelése érdekében? (Forrás: Századvég)

Az árvízzel összefüggő válságkezelés egyik központi pillére a Magyar Honvédség volt, amelynek az árvízhelyzet kezelésében nyújtott teljesítményével kapcsolatban a magyarok 83 százaléka elégedettségét fejezte ki.

Ön hogyan értékeli a Magyar Honvédség teljesítményét az árvízhelyzet kezelésében? (Forrás: Századvég)

A védekezésben szerepet vállaló más szervek munkáját ugyancsak pozitívan értékeli a hazai lakosság. A megkérdezettek elsöprő többsége hatékonynak ítélte a katasztrófavédelmi szervek (91 százalék), a vízügyi hatóságok (90 százalék), továbbá a rendőrség (78 százalék) fellépését a Duna és mellékfolyói áradása okozta veszélyhelyzet kezelésében.

Ön hogyan értékeli az alábbi szervek teljesítményét a legutóbbi árvízhelyzet kezelése kapcsán? (Forrás: Századvég)

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Ladóczi Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.