A vidék elárulása, hogy Magyar Péterék szerint el kell vonni a gabonatermeléstől az uniós támogatást

Nagy István agrárminiszter szerint a gabonatermelés támogatásának megvonása veszélyezteti a vidéki gazdákat és az élelmiszerárakat.

2024. 10. 27. 9:46
Magyar Péter és Manfred Weber
Magyar Péter és Manfred Weber Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unióban zajló mezőgazdasági támogatások reformját bírálta Nagy István agrárminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Kijelentette, hogy a gabonatermelés támogatásának elvonása és csak a zöldség-gyümölcs ágazat támogatása veszélybe sodorja a vidéki gazdálkodókat, súlyos drágulást okozva az élelmiszeriparban – írta meg az MTI.

Nagy hangsúlyozta, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) alapvető pillérei, a területalapú támogatás és a vidékfejlesztés elengedhetetlenek ahhoz, hogy Európában fennmaradjon az élelmiszer-önellátás és a megfizethető élelmiszer-ellátás. Az agrárminiszter megjegyezte, hogy az Európai Unió tagországainak agrárminiszterei közös célokat képviselnek ezen támogatások megőrzésében, ám a bizottság által készített reformjavaslatok szerinte veszélyeztetik ezt az egyensúlyt.

Nagy István élesen kritizálta Magyar Péterék szerepét, akik – véleménye szerint – az uniós reform élére állva a gabonatermelés támogatásának megvonását szorgalmazzák. Az agrárminiszter kijelentette, hogy az ilyen lépések az élelmiszerárak drasztikus növekedését eredményeznék, valamint komoly hátrányokat okoznának a magyar vidéki gazdálkodóknak.

Az agrárminiszter szerint az EU-ban zajló politikai változások és a fokozódó zöldideológiai nyomás gyengítheti az európai mezőgazdaság versenyképességét. Úgy látja, hogy a túlzott szabályozások és az éghajlatvédelmi célok terheket rónak a gazdálkodókra, amelyek veszélyeztetik az élelmiszer-ellátás biztonságát. Nagy István hangsúlyozta, hogy a kormány mindent megtesz a gazdák érdekeinek védelméért, és a javaslatcsomagjukkal meg kívánják őrizni a mezőgazdaság stabilitását.

Borítókép: Magyar Péter és Manfred Weber (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.