Akár NASCAR-versenyeket is tarthatnának a zalaegerszegi oválpályán

Az európai viszonylatban is unikumnak számító beruházás jövőre készül el.

2024. 10. 01. 9:57
Forrás: ZAOL
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a szokványos útépítési technikával készül Zalaegerszegen a nagy sebességű oválpálya, ahol a parabola keresztmetszetű íveket alakítják ki a számítógép vezérelt, speciális híd finisherrel és a függesztett úthengerekkel. Az újonnan épülő oválpályát szemlélték meg a zaol.hu munkatársai, amely, ha elkészül, 

hasonlóan fog működni, mint az amerikai NASCAR-versenyek döntött pályája, ahol a meredek falra hajtanak fel az autók.

A járművek folyamatos, hosszú távú, nagy sebességű tesztelését valós körülmények között teszi lehetővé az a High Speed Oval (HSO) pályamodul, aminek már nagyban folyik az építése Zalaegerszegen, a ZalaZONE járműipari tesztpályán. Az európai viszonylatban is unikumnak számító beruházás jövőre készül el, és már a helyszínen dolgozik az az aszfaltozógép, amely a világon egyedülálló módon tud ilyen speciális munkát végezni.

Európa legnagyobb nagy sebességű oválpályáját építik Zalaegerszegen a Duna Aszfalt munkatársai. 

A pálya teljes hossza 4,4 kilométer lesz, a parabola kanyarok 45 fokos dőlésszögben készülnek, az úgynevezett neutrális sebesség pedig 200 kilométer/óra lesz a felső kanyarban. A tervek szerint jövő tavasszal adják át az oválpályát, így elkészülnek a tervezett alapelemekkel a ZalaZONE járműipari tesztpályán. Az aszfaltozást olyan speciális gép végzi, amiből egy van a világon, már a használata előtt sok évre előre le kellett foglalni.

A 260 hektáros zalaegerszegi létesítmény a világ legmodernebb tesztpályája lesz, amely ideális környezetet biztosít az aerodinamikai jellemzők, például a légellenállás és a hűtési hatékonyság tesztelésére, mégpedig különböző sebességi tartományban – számolt be fejlesztés részleteiről a zaol.hu.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.