Ennyi volt, betiltják az egyszer használatos elektromos cigaretták árusítását az Egyesült Királyságban

Az indok a fiatalok és a környezet védelme.

Forrás: Euronews, NAV.hu2024. 10. 28. 21:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy 2025-től betiltja az egyszer használatos e-cigaretták forgalmazását – olvasható Euronews oldalán.

A döntés célja, hogy megfékezze a fiatalkorúak körében tapasztalható gyorsan növekvő e-cigaretta-használatot és csökkentse a környezeti károkat.

– írták.

A szabályozás azért vált szükségessé, mert a színes, gyümölcsös ízekkel ellátott eldobható készülékek különösen vonzók a fiatalok számára, akik körében egyre gyakoribb a nikotinfüggőség kialakulása. Emellett ezek az eszközök komoly környezeti terhet jelentenek, mivel a nem újrahasznosítható lítiumakkumulátorok és műanyag alkatrészek jelentős mennyiségben kerülnek a hulladéklerakókba vagy a természetbe.

Magyarországon szintén szigorúan viszonyulnak a termékhez

A hatályos szabályozás szerint Magyarországon dohánytermék csak dohányboltokban értékesíthető, és csak olyan elektronikus cigaretta forgalmazható, ami nem tartalmaz meghatározó ízesítő anyagot. Így az Elf Bar, Poco Bar és a hasonló ízesített e-cigaretták hazánkban illegálisak, értékesítésük tiltott. A NAV munkatársai már az Elf Bar megjelenése óta nyomon követik az interneten hirdető illegális árusokat – számolt be róla a NAV.

A termék veszélyeit az jelenti, hogy a folyadéknak, amelyet hevítéssel vaporizál az eszköz, a pontos összetevői sokszor ismeretlenek, ellenőrizetlenek. Az Elfbar használata során nikotin sóval átitatott vatta hevül, majd ez a nikotinos pára különböző ízesítéssel vegyül. Még a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltéssel rendelkező termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotintúladagoláshoz vezethet.

 

Sok a kérdőjel az elektromos cigarettákkal kapcsolatban

Ahogy a Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, a kapszulás elektromos cigaretták használata során olyan illékony szerves vegyületek (volatile organic compounds, VOC) kerülnek a szervezetbe, amelyek a hagyományos dohányzáshoz hasonló módon károsítják a keringési rendszert – hangzott el az Amerikai Szívgyógyászati Társaság (American Heart Association) idei tudományos konferenciáján Chicagóban.

A VOC elnevezés a gáz halmazállapotú szerves vegyületek széles csoportját jelöli, amelyek számos közönséges termékben – egyebek között tisztítószerekben, festékekben, cigarettákban, rovarirtókban –, valamint a kipufogógázban is megtalálhatók.

Az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága, az Environmental Protection Agency szerint a VOC-k lehetséges egészségügyi hatásai nagyban különbözők lehetnek: a skála a súlyosan mérgezőtől a minden ismert hatást nélkülözőig terjed.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.