Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Erdély a borok hazája. Nincs Európában a szőlőművelésre alkalmasabb, Istentől inkább annak teremtett föld Erdélynél; nincsenek zamattal bővebben megáldott, sokszínűségben versenyképesebb borok, mint itt, e szépségével szembetűnő tájon. Az erdélyi bor az itt lakóknak, kiknek a történelem többnyire sanyarú sorsot juttatott, egyik legfőbb kincse volt és lehet ténylegesen folyó aranya.
- írta Csávossy György, az erdélyi borszakma 2015-ben eltávozott doyenje a rá jellemző pátosszal a „Jó boroknak szép hazája, Erdély” című hiánypótló monográfia előszavában.
S ha netán túlzónak is tűnik egy cseppet ez a felsőfokú méltatás, annyi bizonyos, hogy szőlőtermesztés és borkészítés tekintetében Erdély adottságai nem rosszabbak, mint az anyaországéi, itt mégis várat magára a minőségorientált kis- és középbirtokoknak az a reneszánsza, ami az anyaországban a kilencvenes években megindult s mind a mai napig tart. Mert bár kétségkívül vannak gondok az értékesítéssel, a borfogyasztással, de mégis azt tapasztaljuk, hogy sokkal több új szereplő jelenik meg a piacon ebben a szegmensben, mint ahányan felhagynak a borászkodással.
Ami Erdélyt illeti, fejlődés itt is van, csak a folyamat sokkal lassúbb. Ezt akkor érezhetjük leginkább, ha figyelemmel követjük a borpiacot, a versenyeredményeket, s persze ha eljárunk olyan kivételesen színvonalas rendezvényekre, mint a Bánság fővárosában, Temesváron megrendezett RoVinHud, melynek 2022-es kiadásáról már szóltam e rovatban, s mely idén ünnepelhette első megszervezésének tizedik évfordulóját.
A RoVinHud mesterkurzus-felhozatala 2024-ben is a szellemi csemegék sorát kínálta, hadd említsek néhányat a tíz rendkívül izgalmas előadás közül! Caroline Gilby Master Of Wine (MW) az Olaszrizling új megnevezésének, a GROW-nak a történetét foglalta össze, jelezve, hogy e fajta igencsak megérdemli a figyelmünket. (A GROW betűszó a fajta horvát/szerb, magyar, német és román megnevezéséből adódik: Grasevina/Grasac, Riesling Italian, Olaszrizling, Welschriesling.)
Sokáig úgy tudtuk, hogy mi vagyunk a fajta első számú kultiválói, ma már azt hallani, hogy Horvátországban több Olaszrizling ültetvény díszlik, mint Belső-Magyarországon. Tény ugyanakkor, hogy az idei GROW borversenyen igen szépen szerepeltünk, a nemzetek éremtáblázatán Magyarország végzett az első helyen 8 platina-, 48 arany-, 54 ezüst- és 47 bronzérmemmel, a második legeredményesebb Csehország lett 3 platinával, 7 arannyal és 5 ezüsttel, a harmadik pedig Szlovénia, melynek borászai 3 platina, 1 arany, 4 ezüst, 5 bronzérmet gyűjtöttek össze.
Visszatérve a RoVinHud mesterkurzusaira, Bálint László nemzetközi borakadémikus a TrentoDOC kategóriáról beszélt, Németh Ágnes, a Vince Wine Show alapítója a spanyol habzókategóriáról szólt, Elizabeth Gabay MW a provence-i vörösöktől. Szakács Imre, VDP nagykövet, a legjobb német borászatokat tömörítő Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP) nevű szerveződést mutatta be. A jeles borszakértő, aki visszatérő meghívott a rendezvényen, idén bortermelőként is bemutatkozott, három izgalmas tételt hozott, két amforás, minimális kénszintű, natúrba hajló Rajnai Rizlinget, valamint egy remek Cabernet Franc-t, mindhármat a 2022-es évjáratból.
Egy ekkora rendezényen, ahol több, mint harminc kiállító többszáz borából válogathatunk, amennyiben egyetlen délután áll csak rendelkezésünkre, mint ahogy idén sajnos ez volt a helyzet, nem árt, ha valamilyen rend szerint kóstol. Megpróbálhatjuk kiválasztani minden standról a legjobb két bort, ez úgy 60-70 tételt jelent, vagy inkább alaposabban megismerjük azokat a pincészeteket, melyek valamiért érdekesebbek. Mi az utóbbit választottuk, az import borokra, a tágan értelmezett Erdélyre és azon belül főként az Arad-hegyaljai borászatokra, valamint a már ismert, de magyar kézben levő pincészetekre fókuszáltunk.
Újrakóstoltuk a Szászrégentől 16 kilométerre fekvő Bátoson gazdálkodó Liliac pince, a krasznabélteki Nachbil, valamint Balla Géza kiváló borait, utóbbiak közül a csúcsbor, a 2020-as Grand Cuvée Reserve újdonságértéket is jelentett számunkra, kis baráti társaságunk egyik tagja sem kóstolta még a címke nélküli, kézzel feliratozott nemes nedűt. Igazi Balla bor volt ez is, sűrű szövésű, komplex, tartalmas, hosszú lecsengésű.
A Balla-standnál egy vicces kedvű román fiatalember kínálta a jobbnál jobb borokat, ontotta magából a poénokat. Nem bántuk, nem árt, ha a szakmai kommunikáció mellett valaki a humor eszközéhez is nyúl. Szóba került, hogy több, mint 60 féle bort forgalmaz a cég, ez még nekem is új információ volt, pedig többévtizedes barátságot ápolok a jeles borásszal, rendszeresen kóstolom a borait, évente többször megfordulok az aradi üzletében s nem ritkán a pincében is.
Megkóstoltuk a Borosjenőtől nem messze fekvő Apateleken gazdálkodó Dradara pincészet nedűit, melyek kellemes meglepetést okoztak, azt pedig különösen értékeltük, hogy a címkén ott olvasható a Ménes-Magyarádi borvidékhez tartozó bortermő falu egykori pecsétjén a magyar településnév.
A Ménes melletti Gyorokon működő Birăuaș pince tulajdonost cserélt, az újabb borok címkéin a Josef név olvasható, illetve egy másik sorozatban „Stein” szó utal a talajtani adottságokra. A régebbi évjáratokból is hoztak tételeket. Végigkóstoltuk a sort, legmaradandóbb élményt a három Pinot Noirjuk nyújtotta, különösen a 2022-es és érdekes módon a 2012-es győzött meg, a 2019-es nem mutatott csúcsformát, de ki tudja, még magához térhet.
A RoVinHud betűszó arra utal, hogy nemcsak a román fennhatóság alatt álló területek boraira fókuszál a rendezvény, hanem Belső-Magyarországra is, ez érződik mind az előadók listáján – tartott itt már előadást ifj. Szepsy Istvántól Barta Károlyon, Kovács Zoltánon át Mészáros Gabrielláig megannyi szaktekintély – s a kiállítók között is köszönthettük már Vámos Attilát, a Cseri pincét, Kiss Jánost, a tokaji Breitenbach pince mindenesét, hogy csak néhány nevet mondjak.
Idén egyetlen anyaországi birtok volt jelen a rendezvényen, a Csányi pincészet a Teleki borokkal. Végigkóstoltuk a kiállított kilenc tételt, az alapborok hozták a szokásos formájukat, a válogatás sorozatban a kissé laza Kékfrankos után kellemes meglepetés volt a Cabernet Sauvignon és a Cabernet Franc, a Berliner Wine Trophy-n arannyal jutalmazott Kővilla s a Kopár dűlő terméséből készült Villányi Franc már a nagy borok kategóriájába tartozik. A Borbarát szerkesztősége által szervezett 7x7-es kóstolók egyik jeligéje jut az ember eszébe: „A nagy is lehet szép”.
A „Taste of Transylvania” gasztronómiai fesztivál visszatérő kiállítója a Sepsiszentgyörgy melletti Árkoson működő Arkäse Sajtmanufaktúra, melynek képviselői itt is jelen voltak, remek sajtokat kóstolhattunk tőlük különféle kategóriákban, sajtjaik íz- és illatvilága karakteres és bátor.
A RoVinHud jubileumi kiadása fergeteges sikert aratott, szombaton estefelé már nehéz volt odaférni a standokhoz. Várjuk a 2025-ös felvonást, melynek dátumát, a november 7. és 9. közötti három napot már most be lehet karikázni a jövő évi határidőnaplóban.
Borítókép: A RoVinHudnak ismét a Temesvar szálló adott otthont (Fotó: A szerző felvétele)
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.