Folytatódik a pávatánc Budapesten, most Karácsony üzent Vitézynek

A főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában adott interjút hétfőn. Karácsony Gergely többek között a Fővárosi Közgyűlés megosztottságáról, Vitézy Dávidról és a Tisza Pártról is beszélt.

2024. 10. 07. 22:49
KARÁCSONY Gergely; KISS Ambrus
KARÁCSONY GERGELY (FOTÓ: MTI/Koszticsák Szilárd)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Pontosan lehetett tudni, hogy a Fidesz azért módosítja az utolsó percben a választási szabályokat, hogy zavart okozzon a főváros működésében” – kesergett Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában, amit az Index szemlézett.

A minimális szavazatszámmal újraválasztott főpolgármester szerint a jövőben várhatóan egy „vitaközgyűlés” lesz, de ezzel együtt is a vitákután hozhatnak jó döntéseket. Felidézte, hogy harminc éve nem volt arra példa, hogy 80 százalékban új képviselők legyenek a fővárosi közgyűlésben. 

Karácsony Gergely többek között arról is beszélt az interjúban, hogy:

  • szerinte Vitézy Dávid „nagyon nem tudja megemészteni”, hogy nem ő nyerte a júniusi választást, ezért „úgy csinál, mintha főpolgármester lenne”.
  • Magyar Péter a legerősebb ellenzéki párt vezetőjeként jogszabályellenesen ült be a Tisza Párt frakciója mögé, de nem akarta kivezettetni. Magyar ezzel egyébként Karácsony szerint világossá tette, hogy a pártja tíz képviselője pártpolitikai szempont szerint akar dönteni a közgyűlésben.
  • A főpolgármestert „sokkolta”, hogy milyen módosító indítványok érkeztek a Tisza Párt frakciója részéről, ezekkel tartalmi értelemben nem értett egyet. 
  • A Tisza Párttal és a Vitézy-féle LMP-frakcióval kapcsolatban azt látja, olyan politikai egyeztetés van közöttük, hogy szinte minden ügyben ugyanazt képviselik. „Az, hogy a Tisza Pártnak miért jó, hogy ilyen szoros szövetségben van Vitézy Dáviddal és a stábjával, akiket a Tisza Párt elnöke a Fidesz médiahekkjének nevezett, ezt én nem tudom.”
  • Véleménye szerint az „árvíz után is jobb a budapesti patkányhelyzet, mint 2019 nyarán volt”. Száz százalékig nem tudják patkánymentesíteni a fővárost, de nemzetközi összehasonlításban „Budapest szélsőségesen jó hely” ilyen szempontból. 
  • Orbán Viktorral hosszú évek óta nem találkozott személyesen. Legutóbb az operatív törzs ülésén is csak annyit mondtak egymásnak, hogy „jó reggelt”. 
  • A leghatározottabban visszautasítja, hogy „olyan politikai erők, akik a Fideszből érkeztek, 14 évig a Fidesz rendszerének a részét képezték”, azzal vádolják, hogy túlságosan jóban van a Fidesszel.
  • Véleménye szerint a kormánnyal együtt kell dolgoznia, és arra is nyitott, hogy a rossz viszonyt kijavítsák.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.