Hazugságot terjesztve kampányol Magyar Péter a rezsicsökkentés ellen

Magyar Péter hónapok óta támadja a rezsicsökkentést és azt terjeszti, hogy Magyarországon az európai átlagnál is drágább a rezsi. A valóság ezzel szemben az, hogy a kontinensünk fővárosai közül csak egy helyen olcsóbb az áram és a gáz, mint nálunk. A Tisza Párt politikusai arról is többször beszéltek a nyilvánosság előtt, hogy a vízdíjakat mindenképpen megemelnék. A napokban európai parlamenti tagságukat felhasználva az Európai Unióban is támadták a rezsicsökkentést.

2024. 10. 02. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapok óta támadja nagy vehemenciával, s nem csekély hazugsággal a magyar rezsicsökkentést a Tisza Párt és annak elnöke.

Érdemes felidézni például azt az interjút, amelyet Magyar Péter nyáron a liberális Magyar Narancs című hetilapnak adott. Akkor arról beszélt, hogy változtatna vagy eltörölné a rezsicsökkentést, ha tehetné. Magyar azt mondta: „tenni kellene valamit” ezzel az intézkedéssel. 

– Az egész rezsicsökkentés jelen formájában egy ordas nagy hazugság – ezt már a szeptember 29-i „Magyar Infón” mondta a pártelnök, ahol saját magának felvetett gondolatokra reagált. „Jelenleg, ha az átlagot nézzük, a lakossági fogyasztás átlagárát nézzük, akár az áramnál, akár a gáznál, akkor a magyar emberek már többet fizetnek, mint az európai átlag” – mondta néhány mondattal később. 

(A szóban forgó részlet ide kattintva a 44. perctől látható videón.)

Hazugságát Magyar Péter egyébként hónapok óta következetesen ismételgeti. Ez történt a Komárom-Esztergom vármegyei tiszások találkozóján (a gondolatmenet ide kattintva videón a 30. perctől látható), de egy közelmúltbeli, szentendrei eseményen is arról beszélt: a rezsicsökkentés csak „egy mese”.

Csak egy helyen olcsóbb a rezsi

Eközben a valóság az, hogy a családok nyolcvan-kilencven százaléka továbbra is rendkívül jutányos áron jut áramhoz és gázhoz a piaci átlagfogyasztás szintjéig. Hogy ez pontosan mit jelent egy európai összehasonlításban, arról a nyáron írt a Világgazdaság: a kontinensen Magyarországon a második legkedvezőbb az áram és a gáz ára, csupán Kijevben lehet olcsóbban hozzájutni. A rezsicsökkentés ugyan módosult a háború okozta energiaválság következtében, azonban ezzel kapcsolatban érdemes kiemelni: a jelentősen átlag felett fogyasztó háztartások bizonyosan a leggazdagabbak közé tartoznak, így a rezsicsökkentés módosítása igazságosabbá tette a költségek eloszlását.

Emelnének a vízdíjakon

A Tisza Párt eközben a vízdíjakon is emelne. A már említett szeptember 29-i „Magyar Infón” a pártelnök arról beszélt, hogy párttársa, Gerzsenyi Gabriella szerint az alacsony vízdíjak miatt kevés a szolgáltatók bevétele, amely miatt problémák vannak az infrastruktúrával.

Gerzsenyi korábban az Európai Bizottságnál dolgozott, ahol hivatalos jelentéseiben leírta: ebben a formában nem támogatható a rezsicsökkentés. A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő politikus arról is beszélt egy közelmúltbeli nyilatkozatában, hogy Magyarországon a víz túl olcsó, ami nem ösztönöz a takarékoskodásra. Így tehát két „érve” is van a vízdíjak emelése mellett

A kormány azonban elkötelezett a vízdíjak szinten tartása ügyében, miközben tovább fejleszti a víziközmű-infrastruktúrát – ez derült ki lapunk interjújából, amelyet még korábban készítettünk az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkárával. V. Németh Zsolt kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben ezermilliárd forintból újult meg a hálózat, és a következő esztendőkben évi 1200-1500 kilométernyi vízvezeték újul meg

A legfrissebb ügy: a rezsicsökkentés ellen szavaztak

– A Tisza Párt, ha tehetné, eltörölné a rezsicsökkentést. Ezt bizonyítja, hogy Magyar Péter pártjának EP-képviselője, Lakos Eszter, megszavazta az Európai Parlament Ipar, kutatás- és energiaügyi szakbizottságának a COP 29 éghajlatváltozási konferenciájáról szóló véleményét – írta az MTI-nek kedden eljutatott közleményében Gyürk András, a Patrióták Európáért képviselőcsoport tagja. „A dokumentum támogatói kifogásolják a lakossági energiatámogatások – mint például a rezsicsökkentés – mértékét és azok kivezetésére szólítanak fel. Jóérzésű, valóban a magyar emberekért, családokért dolgozó politikai erő ehhez nem adhatja a nevét” – tette hozzá a képviselő.

Gyürk András kiemelte, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem kiemelt fontossággal bír magyarországi pártja, a Fidesz számára, azonban a szén, a kőolaj és a földgáz használatának leállítása, illetve az orosz földgáz azonnali embargója alapjaiban rengetné Közép-Európa és Magyarország energiaellátásának biztonságát. – Ezek veszélyes és abszurd követelések – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Gyürk rámutatott, hogy a tisza párti Lakos Eszter nem az első, aki támadja a rezsicsökkentést: „Gerzsenyi Gabriella nyilatkozatait követően Magyar Péter újabb EP-képviselője bizonyította, hogy ha tehetnék, azonnal eltörölnék a rezsicsökkentést. Ez a szavazás világos bizonyítéka annak, hogy a Tisza Párt a brüsszeli elvárásoknak való megfelelés érdekében a magyar családokkal szemben a nagy energiacégek oldalán ál” – fogalmazott Gyürk András.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.