Idegen élet rejtőzhet a Mars jege alatt

Újabb tanulmány állt elő a sokak által emlegetett hipotézissel.

2024. 10. 18. 9:55
Earth,And,Mars,In,Space.,Solar,System,Planets,In,Deep
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy új kutatás szerint a Marson megtalálhatók a fotoszintézishez szükséges feltételek a bolygó északi és déli jégsapkáján, illetve annak közvetlen közelében. Vagyis könnyen elképzelhető, hogy ezeken a területeken képesek hosszú távon is életben maradni bizonyos életformák.

Nem állítjuk, hogy életet találtunk a Marson, inkább úgy gondoljuk, hogy a marsi jégben és annak táján van a legnagyobb lehetőség élőlények keresésére

– mondta Aditya Khuller, a NASA Jet posztdoktori kutatója a Space.com oldalnak. A kutatók szerint a Föld és a Mars is a Nap úgynevezett lakható zónájában található, ahol a hőmérséklet megfelelő ahhoz, hogy a bolygó felszínén folyékony víz létezzen, mégis, a Mars területeinek többsége száraz.

Azonban a Mars-küldetések, például a Curiosity és a Perseverance roverek megfigyelései azt mutatják, hogy ez nem mindig volt így. A robotok számos száraz tómedret, kiszáradt folyót és mellékfolyót tártak fel, amelyek azt mutatják, hogy évmilliárdokkal ezelőtt folyékony víz volt a vörös bolygó felszínén. A tudósok úgy vélik, hogy a Mars évmilliárdokkal ezelőtt veszítette el a folyékony vizét, amikor a mágneses mezeje eltűnt, a légkörének nagy részével együtt. 

A Földdel ellentétben a Marson nincs védő ózonpajzs, így bolygónkhoz képest 30 százalékkal több káros ultraibolya-sugárzás érkezik a felszínére. Így a Marson azok a területek, ahol a fotoszintézis megtörténhet, nagyobb valószínűséggel a jégpáncél közelében vagy az alatt találhatóak, mivel a jég blokkolja a káros ultraibolya-sugárzást

– emelte ki Khuller.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.