Leeresztik a Tiszát: egy méterrel csökkentik a Tisza-tó vízszintjét

Akár kiemelt fejlesztési térséggé válhat a környék.

2024. 10. 04. 9:59
Tiszafüred, 2024. január 6. A drónnal készült képen résztvevõk az Újévi csobbanás elnevezésû rendezvényen a Tisza-tóban, a tiszafüredi szabadstrandnál vízkereszt napján, 2024. január 6-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal szeptember 26-án a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban tartotta őszi munkaülését, amelyen F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Tisza-tó miniszteri biztosa és Hubai Imre, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket – írja a Heol. 

Az eseményen szó volt arról, hogy kiemelt fejlesztési térséggé válhat a régió. Szendrei Zsolt, a Hétfa Kutatóintézet munkatársa tájékoztatta a résztvevőket az elkészült tanulmány részleteiről, illetve arról, hogy mit jelenthet ez a státus a Tisza-tavi térségnek, amennyiben azt a kormány támogatja. Szerinte a budapesti agglomeráció, Balaton, Tokaj és térsége, valamint a Közép-Duna mente után a Tisza-tó lehet hazánk ötödik kiemelt térsége, amely egy erősebb érdekérvényesítést és jelentősebb forrásszerzési lehetőséget jelent a térségünknek – írják. 

Katona Gábor, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője a tó fenntartható használatának szabálygyűjteményét magában foglaló Tisza-tavi Kódex folyamatban lévő felülvizsgálatának eddigi tapasztalatait osztotta meg. Ugyanis a szervezet szeptember 30-án tartotta meg – a tározó hasznosításában érdekeltek részvételével – hagyományos téli vízszintegyeztető tárgyalását a kiskörei szakaszmérnökségen.

Az egyeztetésen Lovas Attila igazgató köszöntője után Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök számolt be az elmúlt időszak üzemeltetési tapasztalatairól, valamint Katona Gábor osztályvezető tartott ismertetőt a Tisza-tavi Kódex felülvizsgálatával kapcsolatban.

Mint elhangzott, október 7-én a Tisza-tó Kisköre-felső vízmércén mért 735 plusz-mínusz öt centiméteres vízszintjét a vízjárás függvényében 725 plusz-mínusz ötcentiméteres tartományba állítják be.

A tározó téli vízszintjét pedig két lépcsőben tervezzük beállítani, figyelembe véve a halak vermeléséhez szükséges körülményeket. Az őszi leürítés tervezett kezdete október 30. Elsőként november 20–21. környékére 560 plusz-mínusz öt centiméteres vízszintet állítunk be a Tisza-tóban elvégzendő munkálatok elősegítése miatt, amit három-négy nap múlva visszaemelünk 620 centiméterre, és ezt a vízállást tartjuk a tavaszi feltöltés kezdetéig

írják.

Fontos tudni, hogy a téli vízszint beállításának időpontját és ütemét egy esetlegesen kialakuló árhullám befolyásolhatja. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.