Lezuhant repülő rejtélyes nyomai után kutatnak az Alföldön

A kutatást Németországból is nagy figyelemmel kísérik.

2024. 10. 21. 15:15
A Mezőmegyer mellett lezuhant repülő kutatása folyamatosan zajlik Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég volt nyolcvan éve, hogy a második világháborúban a Békés vármegyei Mezőmegyer közelében lezuhant egy német zuhanóbombázó – írja a Békés Vármegyei Hírportál. A lap szerint még mindig folyik a kutatás, hogy megtalálják a világháborús lezuhant repülőt, valamint a közelében eltemetett pilóta és lövész nyughelyét.

Mezőmegyer határában korábban fémdetektorral átvizsgálták a kijelölt területet, ahol az 1944 októberében lezuhant repülő, a  Junkers Ju87 Stuka zuhanóbombázó darabjait keresték. A kutatók fontosnak tartják, hogy feltárják a múlt egy olyan szeletét, amelyről a helyiek évtizedekig alig mertek beszélni.

Ugyanakkor még mindig élhetnek szemtanúk vagy azok leszármazottai, akik hitelesen el tudják mesélni a lezuhant bombázó történetét. Az eddigi elmondások szerint

a pilóta Kisrét közelében próbált kényszerleszállást végrehajtani, de a gép nagy sebességgel átszáguldott egy öntözőcsatornán és darabjaira hullott.

A Munkácsy Mihály Múzeumban jelenleg is látható egy kiállítás, amely Domokos Ferenc gyűjtésének és kutatásainak köszönhetően betekintést nyújt a második világháborúban lezuhant repülőgép és a megtalált darabok történetébe.

A kutatók célja, hogy teljes egészében feltárják a Mezőmegyer mellett lezuhant német repülő történetét, és mindenki számára megismerhetővé tegyék. A tanyák megszűnésével és a parcellák egybeszántásával a pontos helyszín felismerhetetlenné vált, de a szemtanúk visszaemlékezései, valamint a modern műszeres vizsgálatok segítségével sikerült meghatározni a roncs egykori helyét.

A föld mélye még mindig őrzi a repülőgép apró darabjait, amelyek akár a pilóták nyughelyéhez is elvezethetnek.

Domokos Ferenc és Kolarovszki Csaba sok energiát fektetett abba, hogy egy új, izgalmas történettel gazdagítsák a megyeriek múltját. Sikerült kapcsolatba lépniük a repülőgépen szolgáló katonák hozzátartozóival is. A kutatást Németországban is figyelemmel kísérik, és nagy érdeklődéssel várják a további helyszíni eredményeket.

Borítókép: A Mezőmegyer mellett lezuhant repülő kutatása folyamatosan zajlik (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.