Magyar helikopterekkel váltják le a régi szovjet vasakat Szarajevóban + fotók

A honvédség helikoptertípusa már bizonyított augusztusban Észak-Macedóniában is, ahol erdőtüzek megfékezésében vett részt több napon át.

Forrás: MTI2024. 10. 01. 14:20
Fotó: Barna Koncsek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októbertől a Magyar Honvédség egyik új, Airbus H225M típusú helikoptere váltja le az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó erejénél légi szállítási feladatokat teljesítő Mi-17 típusú helikoptert – jelentette be a honvédelmi miniszter. 

Forrás: Honvédelmi Minisztérium

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy az MH Kiss József 86. Helikopterdandár légi járműve szeptember 30-án, hétfőn érkezett meg Szolnokról új szolgálati helyére, a Szarajevó melletti Butmir katonai táborba, ahol taktikai légi szállítási feladatokat hajt végre a következő három hónapban. A miniszter kiemelte: 

az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea művelet helikopteres képességét tovább erősíti a H225M alkalmazása, hiszen sokkal modernebb, mint a minden jó tulajdonsága ellenére is elavult technikát képviselő Mi-17-es gép.

A magyar haderőfejlesztési programban beszerzett H225M a világ egyik legjobbjának számító új, nagy hatótávolságú taktikai katonai szállító helikopter. Minden műszere digitális, éjjellátó (NVG) képességgel és jégtelenítő rendszerrel is rendelkezik, szükség esetén éjjel, előkészítetlen területen – repülőtéren kívül – is képes leszállni.

Ez a helikoptertípus már bizonyított augusztusban Észak-Macedóniában, ahol erdőtüzek megfékezésében vett részt több napon át.

A tárcavezető rámutatott, hogy a pilótáknak kiváló lehetőség tapasztalatszerzésre az EUFOR Althea misszióban való szolgálat, hiszen a magas hegyek közötti repülés és az idegen nyelvi környezet nagyban elősegíti szakmai fejlődésüket.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett: a magyar katonák nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy az Európai Unió bosznia-hercegovinai misszióját idén magyar parancsnok vezeti Sticz László vezérőrnagy személyében. Új feladatként a magyar kontingens látja el 2024-ben például a légi szállítási, légi kutató-mentő, illetve a légi kiürítési képességeket egy helikopteres alegységgel, valamint a korábbi években felajánlott tűzszerész csoportot kutyás járőrrel bővítették – hangoztatta a honvédelmi miniszter.

A Magyar Honvédség kötelékében már tíz darab H225M típusú helikopter teljesít szolgálatot. A Honvédelmi Minisztérium – a Honvédelmi és haderőfejlesztési programban – még 2018 decemberében kötött szerződést az Airbus Helicopters nevű globális helikoptergyártó és -támogató vállalattal tizenhat darab H225M beszerzéséről. Az első helikopterek 2023 nyarán érkeztek meg Magyarországra a dél-franciaországi Marignane városban található gyártóközpontból. 

 

Borítókép: A Magyar Honvédség Airbus H225M típusú helikoptere megérkezik boszniai leszállóhelyére, előtérben egy MI-17-es helikopter (Forrás: Honvédelmi Minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.