Három napon át lőttek a magyar Leopard 2-esek + videó

Fontos vizsgán vannak túl a Magyar Honvédség legmodernebb tankjai és azok fiatal kezelői, akik a jövőben ki-, illetve átképzik a tatai dandár harckocsizóit. A löveszet eredményeit egy olyan különleges konténerből lehetett nyomon követni és kiértékelni, amilyen még a német Bundeswehrnek sincs.

2024. 09. 26. 14:49
HZ1_8251
20240926 tata HM leopard harckocsi logyakorlat havran zoltan magyar nemzet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Leopard 2A7HU harckocsik első magyarországi kiképzési feladataként a szomódi lőtéren lezajlott a páncélosok rendszerbeállító lövészete – ismertette a Tata melletti lőtéren csütörtökön Nagy Norbert őrnagy, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj parancsnokhelyettese.

Az őrnagy tájékoztatása szerint a háromnapos eseménysorozaton vizsgálták, hogy a kezelőszemélyzet hogyan sajátította el a kiképzésen tanultakat, milyen pontosan képesek eltalálni a célpontokat. 

HZ1_7994
A 120 milliméteres Rheinmetall löveghez tartozó lőszert málháznak a tatai katonák

Korábban a páncélosokkal már végrehajtották a belövést, beállították a löveg irányzóberendezéseit. A feladat végrehajtását egy olyan éleslövészetet ellenőrző konténer segíti, mely még a Bundeswehrnek sincs

 – mondta el a parancsnok-helyettes.

A konténerben egyszerre négy harckocsi lövészetét tudják figyelemmel kísérni, a kezelők látják a páncélos belsejében történteket, illetve tükrözve figyelhetik meg a kezelők által látott képernyőket, a lövegek irányzóinak tevékenységét. 

– A katonák korábban gyakorlatot szereztek a T–72-esen, illetve Leopard 2A4-esen és részt vettek a gyári felkészítésen. Ha teljesítik a kiképzési célt, akkor ők fogják a legénység többi tagját átképezni – tette hozzá Nagy Norbert.

 

A lándzsa hegye

Mint azt korábban a Magyar Nemzet megírta, 

a Magyar Honvédség összesen 44 darab Leopard 2A7HU harckocsit rendszeresít.

A jelenleg legmodernebb, gyártásban lévő tankból szerdáig 24 darab érkezett meg Tatára, a páncélosdandárhoz. A harckocsi igen magas fokon automatizált, szenzorok és számítógépek sokasága segíti a harcban, a megerősített és áttervezett páncélzat mellett a továbbfejlesztett, Rheinmetall gyártmányú harckocsiágyú a fő erőssége

Az L55A1 típusjelű, 120 milliméter űrméretű főfegyver már 5000 méter távolságon is biztosítja az ellenséges célok hatékony leküzdését. A megnövel kaliberű és csőnyomású ágyúnak nemcsak a hatékony lőtávja növekedett a korábbiakhoz képest, hanem a páncélátütő képessége is. 

 

HZ1_8334
A Leopard 2A7HU menetben a szomódi lőtéren

Igazi tankpusztító

Legutóbb Nagy-Britanniában demonstrálta a Rheinmetall – ott a Challanger 2-es tankok továbbfejlesztésén dolgoznak –, hogy mire képes a magyar harckocsikban is alkalmazott fegyver. Az L55 simacsövű ágyú egy DM63 APFSDS lövedéket, egy szárnystabilizált nyíllövedéket lőtt ki a célpontként használt orosz, megnövelt páncélzatú T–72B3-as harckocsira. 

A lövedék átütötte a lőtéri célpont T–72-es erősen páncélozott első részét, áthatolt a legénységi téren és a motorblokkokon, majd a jármű hátulján távozott.

A magyar Leopard 2A7HU-k nem csak a 120 milliméteres ágyúval vannak felfegyverezve, van a löveggel párhuzamosítva egy 7,62 milliméteres géppuska, illetve egy 12,7 milliméteres, toronytetőre szerelt távvezérelt nehézgéppuska, ami légi célok, drónok ellen is hatékony. A tornyon elhelyeztek még 16 darab 76 milliméteres ködgránátvetőt, amelyek repeszgránátok kilövésére is alkalmas, hogy elejét vegyék a jármű közelébe merészkedő gyalogos páncéltörők esetleges támadásának.

HZ1_8493
A 76 milliméteres ködgránátvetőt is alkalmazták a lőgyakorlaton

A Magyar Honvédség tatai alakulata a folyamatosan beérkező Leopard 2A7HU tankok mellett a típus régebbi változatával, 12 darab Leopard 2A4HU harckocsival is rendelkezik, ezeket pedig szintén Leopard 2-es alvázra épített tanuló vezető, műszaki mentő ás hídvető tankok egészítik ki.

 Tatán hadrendben áll még egy T–72-es harckocsizászlóalj is.

Magyarország a régi tankok üzemeltetése, illetve az új tankok rendszerbe állítása mellett részt vesz a Zalaegerszegen páncélosjárműgyárral is rendelkező Rheinmetallal közösen a Leopard 2-esek lehetséges utódjának, a KF-51 Panther új generációs harckocsinak a kifejlesztésében is

Borítókép: Leopard 2A7HU tankok rendszerbeállító lövészeten (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.