Már nyakunkon az influenza szezon, de egymást érik a Coviddal fertőzött betegek is

Újabb járvány fenyeget?

2024. 10. 09. 13:46
Illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egyetlen nap alatt több mint hatvan, Coviddal fertőzött kis betegem volt, de jelen van továbbra is a szamárköhögés, a skarlát és más hányós-hasmenéses betegség is” – sorolta a Magyar Nemzetnek Füzi Zsolt. A gyermekorvos tájékoztatása szerint igencsak megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adatai is azt igazolják, hogy országos szinten emelkedést mutat a 39. naptári héten a szennyvízben mért SARS–CoV–2 örökítőanyag koncentrációja. A tájékoztatás szerint a települések zöménél a koronavírus mennyisége eléri az emelkedett koncentráció-tartományt.

A közlés szerint emelkedő tendencia tapasztalható kilenc vizsgálati helyszínen, Budapest Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, Kecskeméten, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szombathelyen és Tatabányán. A többi helyszínen stagnáló tendencia jellemző.

Emelkedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben Forrás: NNK

A koronavírus mellett megjelent az influenza is, a legfrissebb jelentés szerint az Influenza A örökítőanyag szennyvízben mért országos átlagkoncentrációja emelkedik. 

A 39. naptári héten hét vizsgálati területen − Békéscsabán, Budapest Észak-pesti és Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, Debrecenben, Egerben, Győrben és Székesfehérváron − volt az Influenza A vírus örökítőanyag kimutatási szint felett.

A becslések szerint a következő időszakban az esetszámok emelkedése várható, a rögzített adatokból pedig az is kiderül, hogy a tavalyi évhez képest idén jóval korábban köszönthet be az influenza szezon.

Egyre több az influenza megbetegedések száma is. Forrás: NNK

Az influenza vírus elleni vakcinák érkezését néhány hét múlva, október végére, november elejére várják a háziorvosok, amit érdemes igényelnie azoknak, akik életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan ki vannak téve a fertőződés veszélyének, így javasolt a hatvan év felettieknek, a krónikus betegeknek, valamint az egészségügyi és szociális dolgozók mellett a kismamáknak is. Azt azonban fontos tudni, hogy a betegség elleni védettség kialakulásához nagyjából két-három hét szükséges. Noha az injekció hatása több hónapig tart, a kórokozó változékonysága miatt minden évben újat állítanak elő, ezért kell évente kérni a védettséget nyújtó oltást.

 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.