Műholdat fejlesztettek magyar diákok, fel is küldik rakétával + videó

Detre Örs Hunor, a CanSatLab alapítója segédkezett.

2024. 10. 15. 13:08
KISS L. László
Prima Primissima - Kiss L. László
Fotó: Czimbal Gyula
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A modern űrkutatás számos lehetőséget nyit meg a fiatalok előtt, azonban Magyarországon még mindig kevesen választják ezt a pályát. Detre Örs Hunor, a CanSatLab alapítója, elismert űrkutató ezt a helyzetet kívánta megváltoztatni, amikor létrehozta a CanSatLab diáklabor-hálózatot.

Detre, aki a James Webb űrteleszkóp egyik vezető fejlesztője volt, célul tűzte ki, hogy a magyar diákok számára elérhetővé tegye az űrkutatáshoz szükséges tudást és technológiai eszközöket.

– Sokan kérdezték, hogy mi lesz a következő szuper űrmisszió, amiben majd dolgozni fogok. Mindig azon gondolkodtam, hogy valahogy vissza kell adnom, amit kaptam, és így jött a felismerés:

ha valami nagyot akarunk elkezdeni Magyarországon, azt a gyerekekkel kell elkezdeni.

Így az új szuper űrmisszió, amibe belekezdtünk, az az, hogy a diákokat hozzuk közelebb az űrkutatáshoz” – mondta a Mandinernek a kutató.

A CanSatLab Magyarországon működő egyetemek, cégek és magánszemélyek összefogásával jött létre. A program célja, hogy a középiskolás diákok részt vehessenek a CanSat-versenyen, amely az Európai Űrügynökség (ESA) által szervezett nemzetközi diákverseny.

A versenyen a diákoknak egy üdítősdoboz méretű műhold-szimulációt kell megépíteniük, amelyet egy kilométer magasra emelnek rakétával.

A szimuláció képes rádiókapcsolatot létrehozni, méréseket végezni, saját energiaforrással rendelkezik, így bár lekicsinyítve, mégis valós környezetben tesztelhetik a diákok a tervezésüket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.