Sulyok Tamás: Aki a magyarok szuverenitását semmibe akarja venni, annak beletörik a bicskája + videó

Ma egy szuverén és független Magyarország, egy büszke és szabad nép ünnepel – hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök szerdán, az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségen a Müpában.

Forrás: MTI2024. 10. 23. 20:26
SULYOK Tamás
Október 23. - Díszünnepség a Müpában Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma minden magyar közösségben illően és tisztelettel hajtanak fejet a nemzet becsületét visszanyerő, a hazát szabaddá küzdő bátor magyarok emléke előtt – tette hozzá az államfő. Emlékeztetett: hatvannyolc éve bátor magyar szívek sora állt össze, megannyi különböző magyar sors olvadt eggyé, hogy többé szét ne tudják választani. Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó, valamint Pintér Sándor belügyminiszter is. 

Sulyok Tamás kiemelte: 1956 dicsőséges két hetében megnemesedett a nemzet, újra olyanokká váltunk, amilyenek ismét szerettünk volna lenni. Magabíróvá, akik többé nem szolgálnak idegen érdekeket, akik saját útjukat járják, akiknek sorait nem bonthatják meg emberellenes eszmék – mondta, hozzáfűzve: tiszta, határozott és egységes, aztán pedig hős, állhatatos, a végén pedig győztes nemzetté. A magyar nép szabadon vállalt áldozatának döntő szerepe volt abban, hogy a Szovjetunió régi erejét többé nem tudta visszanyerni – emlékeztetett, hozzátéve: 1956 októbere után a világ már sosem lett olyan, mint volt. 

Ehhez pedig szükség volt egy kis nép nagy szívére és erejére. Egy kisemmizett nemzet huszáros talpra állására – hangsúlyozta. 

Október 23-a a győzelem ünnepe, nem a vereségé – mondta, hozzátéve: nem két hétre kivívott szabadságról van szó, hanem sokkal többről, a jelen Magyarországának szabadságáról. Kiemelte: 1956 emléke minden magyaré, az egész magyar társadalomé, nem sajátíthatja ki senki. Az 1956-os forradalom és szabadságharc máig ható igazodási pont, és az is marad, míg szabad szívű magyar él a földön. Hogy méltók legyünk hőseinkhez és mártírjainkhoz, újra és újra hitet kell tennünk 1956 szellemisége mellett – mutatott rá az államfő, kiemelve: a mi szabadságunk fakad 1956 hőseinek áldozatából. 

 

Hozzátette: most nekünk kell féltve vigyázni a magyarok szabadságára, és megbonthatatlan egységgel kiállni a szuverén haza mellett. A történelemi tapasztalat szerint valahogy mindenkinek beletörik a bicskája, ha a magyarok szuverenitását semmibe akarja venni – közölte. Mindig a haza és a szabadság a jelszó, amely cselekvésre ösztönöz, éltetője, győzelemre vivője a nemzetnek – mondta. 

Mi itt vagyunk, az elnyomók pedig már sehol – hangsúlyozta az államfő, kiemelve: itt vagyunk szuverén, magabíró nemzetként, hőseink nevét pedig büszkeséggel említjük.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.