Egészségünk és fiatalos külsőnk megőrzésében hatalmas szerepe van életmódunknak. Ha megfelelő ételekkel tápláljuk szervezetünket, sokat segíthetünk önmagunknak – ám öregedésünket látványosabbá tehetjük, ha rossz alapanyagokat választunk!
Az elegendő zöldség-gyümölcsfogyasztás, a rostban gazdag étkezés és a minőségi húsok fogyasztása segít fiatalosnak maradnunk, míg vannak ételek, amelyek kifejezetten öregítenek. A teljesség igénye nélkül az alábbi élelmiszerek, élelmiszercsoportok tartoznak ide a Mindmegette szerint:
Gyorséttermi ételek
A gyorséttermi ételek nem egészségesek – ezt mind tudjuk. Zsírosak, cukrosak és sok bennük a só, cserébe jellemzően kevés tápanyagot, rostot tartalmaznak. A gyorséttermi fogások túlságosan gyakori vagy bőséges fogyasztása kifejezetten nem ajánlott, ha meg szeretnénk őrizni fiatalos külsőnket, feszes bőrünket. A sok olaj és só, amik ezen ételek szerves részét képezik, károsítják a szervezetet és kedveznek a ráncoknak.
Feldolgozott élelmiszerek
Ahogyan a gyorsételek, úgy az előre feldolgozott élelmiszerek sem tartoznak a legegészségesebb választások közé. Ha öregedésről van szó, a tartósított húsokat külön is meg kell említeni: a feldolgozott húsokban használt tartósítószerek szabad gyököket hozhatnak létre a testben, melyek könnyen előidézhetik a sejtek és a DNS oxidációját. Mindez kedvez a rák kialakulásának és a szervezet gyorsabb öregedésének is.
Péksütemények
A péksütemények nagyon csábítóak, de sajnos sok zsírt és rengeteg cukrot tartalmaznak. Ezek súlygyarapodáshoz vezetnek, rontják a fogakat és öregítik a szervezetet. Ezt elkerülendő érdemes teljes őrlésű gabonákból készült, könnyebb péktermékeket fogyasztani.
Magas glikémiás indexű szénhidrátok
Többször is bebizonyították, hogy a magas glikémiás indexű szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek, mint például a már említett péksütemények vagy a fehér lisztből készült tészták felgyorsítják a bőr öregedési folyamatait.
Chipsek
Természetesen a chips is tiltólistás, hiszen a zacskózott burgonyaszirmok tele vannak transzzsírokkal és sóval.
+ káros italok
Bár az alkohol nem élelmiszer, ennek ellenére muszáj említést tenni róla. Alkalmanként néhány pohár nem okoz nagy problémát, de a rendszeres alkoholfogyasztás már igen, ugyanis az pusztítja az antioxidánsokat és csökkenti a szervezet A-vitamin szintjét, így a sejtek megújulását gátolja.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)