„Horváth Rozi nélkül ez egy évtizeddel később kezdődött volna” – Segal Viktor a fűszerek forradalmáról

– Még mindig ott van a polcokon, és még mindig mindenki ismeri a nevét. Horváth Rozi hiteles arca volt a magyar fűszerek világának – mondja Segal Viktor séf, gasztronómiai tanácsadó, aki szerint a Horváth Rozi által megalkotott fűszerkeverékek a hazai gasztronómiai fejlődés egyik fontos mérföldkövét jelentették.

2025. 03. 19. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth Rozi, az ország legismertebb fűszermárkájának névadója 1939-ben született Tolmácson, Drozgyik Ilona néven. Eredetileg divattervezőnek készült, de az élet más irányba sodorta. Házasságkötése után férjével Észak-Afrikába, Algériába költözött, ahol felfedezte a keleti fűszerek világát. Kísérletezni kezdett, recepteket alkotott, és itt vált igazi háziasszonnyá.

Amikor 1974-ben hazatértek Magyarországra, a fűszerek iránti szenvedélye nem csökkent. 1993-ban saját márkát indított, amely hamar népszerűvé vált a magyar háztartásokban. 

Horváth Rozi neve egyet jelentett a megbízható, elérhető és könnyen használható fűszerkeverékekkel.

Segal Viktor: Ő az, aki elkezdte

A gasztronómiai szakma is elismeri Horváth Rozi úttörő szerepét. Segal Viktor séf, gasztronómiai tanácsadó szerint az ő munkássága nélkül a magyar fűszerforradalom legalább egy évtizeddel később indult volna el.

– Ő volt az, aki elkezdte – mondja Segal Viktor. – Nem megelőzte a korát, hanem pontosan a megfelelő pillanatban lépett. Amikor Magyarország nyitottabb lett a világ felé, amikor a vendéglátósok utazni kezdtek, amikor a háztartásokban is felmerült az igény, hogy valami izgalmasabbat, színesebbet főzzenek.

A séf szerint Horváth Rozi sikere abban rejlett, hogy hiteles volt: 

– Nem egy arctalan gyártó ajánlotta a fűszereket, hanem egy megbízható háziasszony, akinek elhitték, hogy amit mond, az jó.

 

Fűszerek, amelyek megváltoztatták a magyar konyhát

Mielőtt Horváth Rozi megjelent a piacon, a magyar háztartások sóval, borssal, pirospaprikával, babérlevéllel és köménnyel dolgoztak – néha szerecsendióval vagy fahéjjal kiegészítve. A séf szerint a nagy újítás az volt, hogy elérhetővé és egyszerűvé tette a fűszerkeverékeket, ezzel ösztönözve az otthoni főzést.

– A grillzöldségek például korábban nem voltak részei a magyar konyhának. De ha valakinek ott volt egy jól összerakott grillfűszerkeverék, akkor bármikor nekiállhatott, és hirtelen izgalmasabb lett az otthoni főzés – magyarázza Segal Viktor.

 

A fűszerkeverékek mint gasztronómiai edukáció

Horváth Rozi fűszerkeverékei nemcsak megkönnyítették a főzést, hanem inspirálták is az embereket. Segal Viktor szerint ezek a keverékek voltak az első lépések afelé, hogy a magyarok bátrabban nyúljanak az új ízekhez.

– Ez egy edukáció volt. Az emberek kipróbálták, megszerették, és onnantól kezdve már maguk is elkezdték használni az egyes fűszereket. Ő mindvégig a magyar hagyományokhoz kötődött – elég megnézni a brassói fűszerkeveréket vagy az egyéb klasszikus alapételekhez ajánlott keverékeit – fogalmazott a séf. 

 

Horváth Rozi öröksége: a polcokon marad

Segal Viktor szerint Horváth Rozi neve megkerülhetetlen marad a magyar gasztronómiában, hiszen ő volt az, aki először hozta közel az emberekhez a fűszerek világát.

– Ha 30 év múlva beszélünk erről, a brand még mindig ott lesz a polcokon. Az ő sikerét látva a nagy multicégek is felfigyeltek a piacra, és a fűszerválaszték teljesen átalakult

 – mondta a séf.

Bár Horváth Rozi már nincs köztünk, öröksége tovább él. A magyar háztartásokban és éttermekben ma is használják a nevét viselő fűszereket, amelyek egykor forradalmasították a hazai ízek világát.

Borítókép: Horváth Rozi (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.