Horváth Rozi, az ország legismertebb fűszermárkájának névadója 1939-ben született Tolmácson, Drozgyik Ilona néven. Eredetileg divattervezőnek készült, de az élet más irányba sodorta. Házasságkötése után férjével Észak-Afrikába, Algériába költözött, ahol felfedezte a keleti fűszerek világát. Kísérletezni kezdett, recepteket alkotott, és itt vált igazi háziasszonnyá.
Amikor 1974-ben hazatértek Magyarországra, a fűszerek iránti szenvedélye nem csökkent. 1993-ban saját márkát indított, amely hamar népszerűvé vált a magyar háztartásokban.
Horváth Rozi neve egyet jelentett a megbízható, elérhető és könnyen használható fűszerkeverékekkel.
Segal Viktor: Ő az, aki elkezdte
A gasztronómiai szakma is elismeri Horváth Rozi úttörő szerepét. Segal Viktor séf, gasztronómiai tanácsadó szerint az ő munkássága nélkül a magyar fűszerforradalom legalább egy évtizeddel később indult volna el.
– Ő volt az, aki elkezdte – mondja Segal Viktor. – Nem megelőzte a korát, hanem pontosan a megfelelő pillanatban lépett. Amikor Magyarország nyitottabb lett a világ felé, amikor a vendéglátósok utazni kezdtek, amikor a háztartásokban is felmerült az igény, hogy valami izgalmasabbat, színesebbet főzzenek.
A séf szerint Horváth Rozi sikere abban rejlett, hogy hiteles volt:
– Nem egy arctalan gyártó ajánlotta a fűszereket, hanem egy megbízható háziasszony, akinek elhitték, hogy amit mond, az jó.
Fűszerek, amelyek megváltoztatták a magyar konyhát
Mielőtt Horváth Rozi megjelent a piacon, a magyar háztartások sóval, borssal, pirospaprikával, babérlevéllel és köménnyel dolgoztak – néha szerecsendióval vagy fahéjjal kiegészítve. A séf szerint a nagy újítás az volt, hogy elérhetővé és egyszerűvé tette a fűszerkeverékeket, ezzel ösztönözve az otthoni főzést.
– A grillzöldségek például korábban nem voltak részei a magyar konyhának. De ha valakinek ott volt egy jól összerakott grillfűszerkeverék, akkor bármikor nekiállhatott, és hirtelen izgalmasabb lett az otthoni főzés – magyarázza Segal Viktor.
A fűszerkeverékek mint gasztronómiai edukáció
Horváth Rozi fűszerkeverékei nemcsak megkönnyítették a főzést, hanem inspirálták is az embereket. Segal Viktor szerint ezek a keverékek voltak az első lépések afelé, hogy a magyarok bátrabban nyúljanak az új ízekhez.
– Ez egy edukáció volt. Az emberek kipróbálták, megszerették, és onnantól kezdve már maguk is elkezdték használni az egyes fűszereket. Ő mindvégig a magyar hagyományokhoz kötődött – elég megnézni a brassói fűszerkeveréket vagy az egyéb klasszikus alapételekhez ajánlott keverékeit – fogalmazott a séf.
Horváth Rozi öröksége: a polcokon marad
Segal Viktor szerint Horváth Rozi neve megkerülhetetlen marad a magyar gasztronómiában, hiszen ő volt az, aki először hozta közel az emberekhez a fűszerek világát.
– Ha 30 év múlva beszélünk erről, a brand még mindig ott lesz a polcokon. Az ő sikerét látva a nagy multicégek is felfigyeltek a piacra, és a fűszerválaszték teljesen átalakult
– mondta a séf.
Bár Horváth Rozi már nincs köztünk, öröksége tovább él. A magyar háztartásokban és éttermekben ma is használják a nevét viselő fűszereket, amelyek egykor forradalmasították a hazai ízek világát.