Kiderült, hogy sörözhet-e az űrben Kapu Tibor

A szénsavas italok mikrogravitációs környezetben a gyomor tartalmát is visszahozhatják az űrhajós szájába. A kenyér pedig a morzsolódás miatt veszélyes.

2025. 07. 04. 15:44
KAPU TIBOR Fotó: MTI/HUNOR
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt hét szerdán – második magyar űrhajósként – Kapu Tibor elindult, majd egy nappal később csapatával együtt megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra. A küldetés az űrgasztronómia szempontjából is számos érdekességgel szolgál, derült ki az ATV Start című műsorában, ahol Nagy-Grócz Gábor űregészségtudományi szakember beszélt a részletekről. 

 

Fejlődik folyamatosan az űrgasztronómia is

Nehéz feladat példát találni olyan űrben fogyasztott élelmiszerre, ami kifejezetten finom.

Ugyanakkor, ha visszaemlékszünk, hogy a Gemini Apollo-küldetések idején alumínium tubusba csomagolt csokipasztát vagy almapasztát vittek magukkal, amit egy szívószálszerű műanyag eszközzel fogyasztottak el, ahhoz képest ma már valóban lehet űrgasztronómiáról beszélni. Ma a földi technológia lehetővé teszi, hogy olyan élelmiszereket vihetnek magukkal az űrhajósok, melyeknek van élvezeti értéke

– mondta a műsorban a szakember. A kiválasztott űrhajósok az utazás előtt egy komoly stábbal együttműködve dolgozzák ki az űrbeli menüt. A személyes preferenciák ebben nagy szerepet kapnak, hiszen a különböző kultúrák, nemzetek között jelentős eltérések lehetnek.

Az űrutazások során számos fagyasztott élelmiszert visznek magukkal, de rövidebb utazásokra friss zöldséget és gyümölcsöt is visznek.

 

A kenyér veszélyes az űrben

Kapu Tibor korábban arról beszélt, hogy kenyér helyett mindig tortillát kaptak, mert kerülik az élesztővel készült tésztaféléket, mivel azok morzsolódhatnak a mikrogravitációs körülmények között, az apró morzsadarabok pedig beleszállhatnak különféle berendezésekbe. Vagy akár az űrhajósok orrjáratába, márpedig mikrogravitációs környezetben ezt nem olyan egyszerű eltávolítani.

Kapu Tibor az utazás előtt tesztelt fahéjas tekercset, áfonyás zabkását, füstölt pulykát, vagy éppen szárított mangót, majd kiválaszthatta, mit szeretne enni az űrben. A legtöbb élelmiszert vízmegvonással bezacskózva vitték fel:

Nyilván ez nem az a klasszikus műanyag tasak, amire mi gondolunk, ezek űrkörülmények között tesztelt tasakok. Az űrben újra tudják hidratálni, tehát vízzel töltik fel ezeket a tasakokat, és utána tudják elfogyasztani az élelmiszert

– magyarázta a szakember.

A kenyér felvitele tehát tiltott, mint ahogyan az alkoholé is, és a szénsavas üdítőitalok fogyasztása sem szerencsés, mert a mikrogravitáció hatására a szénsav a gyomortartalmat is visszahozhatja a szájba.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.