A baloldal törekvése a jogállamiság eltiprását hozná magával

A jogrendszer átalakítására készülő baloldal gondolkodásmódja az Európai Unióban semmiképp sem megengedett, mivel azok a jogállamiság teljes eltiprását hoznák magával Deák Dániel szerint. A XXI. Század Intézet elemzője a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: a baloldal veszélyes kommunikációja a szimpatizánsok feltüzelésére szolgál.

2021. 05. 24. 20:53
null
A baloldal a szükséges felhatalmazás nélkül is átalakítaná a jogrendszert Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A folyton a jogállamiságért aggódó balliberális oldalon egyre többször emlegetnek a jogállamisággal és a demokratikus értékekkel szöges ellentétben álló eszközöket – közölte Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője a Magyar Nemzet megkeresésére.

A politológus figyelmeztetett:

a balliberális erők azon javaslata, miszerint feles parlamenti többséggel akarnak kétharmados törvényeket átírni és a szükséges parlamenti felhatalmazás megléte nélkül helyeznék hatályon kívül az alaptörvényt, olyan gondolkodásmód, ami Afrika egyes részein még talán megengedett, de az Európai Unióban semmiképpen sem.

– Ezek a törekvések gyakorlatilag a jogállamiság teljes eltiprását jelentenék – tette hozzá az elemző.

Nemrég Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a jogrendszer átalakításával kapcsolatban úgy nyilatkozott: ha a balliberális erők az esetleges választási győzelem után szemfülesek lesznek, akkor megmaradhatnak a jogállami keretek között, de a részleteket illetően „nem akarnak mindent a Fidesz orrára kötni”.

Gyurcsány Ferenc szerint a baloldalnak szemfülesnek kell lennie a jogrendszer átalakítása kapcsán
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A volt kormányfő sejtelmes kijelentéséről Deák Dániel elmondta: a többi balliberális politikusnál tapasztaltabb Gyurcsány Ferenc árnyaltabban fogalmaz a jogrendszer kérdésében, ő csak bizonyos, de meg nem nevezett változtatásokról beszél, amelyeket megfogalmazása szerint a jogállamiság keretein belül kell végrehajtani.

– Egyre inkább úgy tűnik tehát, hogy a „rendszerváltást” vagy „rezsimváltást” hangoztató balliberális politikusok csupán egy nagyon veszélyes politikai játékot játszanak, ezekkel az üzenetekkel kívánják ugyanis feltüzelni az ellenzéki szimpatizánsokat – hangsúlyozta a politológus.

A szakértő szerint a jogállamisággal szembe menő terveket semmilyen módon nem lehet végrehajtani demokratikus körülmények között, így ezek nagyrészt csupán jól hangzó ígéretek, amelynek azonban nagy veszélye lehet: végletekig feltüzelhetik az ellenzéki szavazókat, akik egy várható 2022-es jobboldali győzelmet már nem tudnának feldolgozni, és akár utcai zavargások is kitörhetnek.

A XXI. Század Intézet munkatársa azt is hozzátette: vélhetően az a célja a balliberális oldalnak, hogy egy esetleges újabb vereséget követően az ország politikai stabilitását megbillentve erőszakos eseményeket provokáljon ki.

– Volt már hasonlóra próbálkozás korábban is, amikor a 2018-as parlamenti választást követően több tízezer embert hívtak utcára. Akkor a tiltakozások többsége nem vált erőszakossá, maguktól elhaltak

– emlékeztetett Deák Dániel.

Mint ismeretes: az elmúlt időszakban több baloldali politikus, valamint jogász is olyan kijelentéseket tett, miszerint a jogrendszer teljes felülvizsgálatára lesz szükség, ha a balliberális koalíció győzelmet arat a 2022-es országgyűlési választásokon. Véleményük szerint ezt még abban az esetben is véghez kell vinni, ha nem rendelkeznek a sarkalatos törvények elfogadásához szükséges kétharmados többséggel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.