A fertőzési láncok megszakítását is szolgálhatja az őszi szünet

Maruzsa Zoltán kiemelte: fontos, hogy a gyerekek a tíznapos szünetet családi körben töltsék.

Forrás: MTI2020. 10. 21. 12:48
null
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-fertőzési láncok megszakítására is alkalmas lehet a pénteken kezdődő őszi szünet az iskolákban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Maruzsa Zoltán kiemelte: fontos, hogy a gyerekek a tíznapos szünetet családi körben töltsék, ne csoportos rendezvényeken, szabadidős programokon.

Az államtitkár emlékeztetett: az őszi szünetben minden oktatási intézményben fertőtlenítő takarítást kell végezni. Ötvenkilenc iskolában, ahol a fertőzés a rendkívüli szünet és a tantermen kívüli, digitális munkarend ellenére sem tűnt el, a honvédség segítségével aeroszolos fertőtlenítést is végeznek – tette hozzá.

Maruzsa Zoltán azt mondta, hogy az iskolákban és óvodákban bevezetett megelőző intézkedések sikeresen fogják vissza a járvány terjedését: a legfrissebb adatok szerint 3000 óvoda közül csak 64-ben van rendkívüli szünet, ez, illetve a tantermen kívüli digitális munkarend az iskolák mindössze hat százalékát érinti.

Már zajlik az őszi érettségi

Megkezdődött a 2020/2021-es tanév őszi érettségi időszaka, most vizsgázhatnak azok is, akik tavasszal halasztottak. Lesz lázmérés, létszámkorlát, a tanárok védőkesztyűt is kapnak – többek közt így vigyáznak a diákokra és a pedagógusokra.

A nemzetiségi vizsgákkal pénteken elindult, ma pedig a magyar és a földrajz tantárgyakkal folytatódik az őszi érettségi. A járványhelyzet nem enyhült a tavaszi vizsgaidőszak óta, de a következő hetekben összesen 27 631-en érettségiznek, csaknem négyszáz intézményben. Az érettségizők együttesen több mint 35 ezer vizsgát tesznek. Összehasonlításképpen: tavaly tízezren maturáltak ősszel.

Az Oktatási Hivatal közlése szerint a tavasszal már bevált, szigorú járványügyi óvintézkedéseket alkalmazzák most is. A biztonsági ajánlás szerint a diákokat úgy kell ültetni, hogy tartható legyen a legalább másfél méteres védőtávolság, ezért egy teremben legfeljebb tíz tanuló tartózkodhat. Minden helyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani, továbbá a vizsgázóknak ajánlott a maszk viselése. Az írásbeli dolgozatokat kiosztás, illetve javítás előtt is pihentetik, hogy ne fertőzzön a papír. A dolgozatokat kezelő pedagógusok, vizsgaszervezők védőkesztyűt kapnak.

Különbség ugyanakkor májushoz képest, hogy ezúttal a szóbeliket is megtartják. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ennek kapcsán jelezte: sokkal több intézményt vontak be a lebonyolításba, így kisebb csoportokban vizsgázhatnak a diákok. Aki beteg, hatósági karanténban van, vagy a belépéskor kötelező testhőmérséklet-méréskor kiderül, hogy lázas, az nem vehet részt a vizsgán.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.