A határon túl is tanulhatunk ingyen

Egyre több hazai egyetem kötelezte el magát a külhoni magyar felsőoktatás ügye mellett és vesz részt tevékenyen a határon túli értelmiség képzésében. A szeptemberben kezdődő tanévre 12 intézmény közel húszféle szakot hirdetett meg, együttesen mintegy ezerfős létszámkapacitással. A képzésekre anyaországi és külhoni fiatalokat is várnak. A kétoldalú mobilitás és az egységes Kárpát-medencei oktatási tér megteremtése jegyében a szomszédos országok saját egyetemeiken is kínálnak magyar nyelvű képzéseket, köztük számos tandíjmenteset.

Csókás Adrienn
2019. 08. 14. 6:19
null
Kaphatnak állami ösztöndíjat magyar állampolgárok például a Babes–Bolyai Egyetemen is Fotó: MTI/Bíró István

Bár lejárt a pótfelvételi határidő, még mindig van lehetőség bejutni a felsőoktatásba. Akinek nem jelent gondot a távolság, netán eleve az országhatár mentén lakik, annak érdemes az egyetemek és főiskolák székhelyen kívüli, határon túli képzéseire is gondolnia. A Felvi.hu friss adatai szerint a most kezdődő szemeszterre 12 hazai intézmény 19-féle szakot hirdetett meg azzal a céllal, hogy a külhoni magyar fiatalok szülőföldjükön, helyben érhessék el a színvonalas képzéseket, illetve, hogy az anyaországi diákok mobilitását is elősegítsék. A kihelyezett képzések létszámkerete összességében meghaladja az ezer főt, a jelentkezési határidőt pedig napokon belül közzéteszi az Oktatási Hivatal (OH).

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásának köszönhetően elég sok állami ösztöndíjas helyre jelet jelentkezni, legyen szó gazdaságinformatikus, gépészmérnök, gazdálkodás és menedzsment vagy éppen ápoló szakról. A szaktárca szerint hiánypótló szerepet töltenek be a külhoni magyar értelmiség utánpótlásának biztosításában a magyarországi felsőoktatási intézmények Kárpát-medencében működő kihelyezett képzései. Hozzátették: minden érintettnek tudnia kell, hogy a határon túli képzések felvételijét nem az OH, hanem az érintett felsőoktatási intézmény bonyolítja le.

A Debreceni Egyetem hat kara is jelen van a határon túli magyar területeken. Nagyváradon például gépészmérnöki szakot hirdettek, amelyre támogatott formában, illetve a 325 ezer forintos önköltség vállalásával is lehet jelentkezni. Beregszászban támogatott ápoló, szociálpedagógia, mérnökinformatikus és gazdaságinformatikus szakokkal várják a jelentkezőket, míg Nagyváradra a mezőgazdasági mérnöki képzését vitte ki az egyetem.

A Nyíregyházi Egyetem Beregszászban levelező tagozatos gazdálkodási és menedzsment szakot kínál állami ösztöndíjas formában, a Semmelweis Egyetem pedig Illyefalván hirdetett támogatott konduktorképzést, ezenkívül tandíjmentesen elérhető például az Óbudai Egyetem székelyudvarhelyi könnyűipari mérnöki képzése is. Ápolói szakot a debreceni mellett a Pécsi Tudományegyetem is hirdet, ez utóbbi Zomborban indul, mindemellett különböző nappali és levelező tagozatos alapképzésekkel megjelenik határon túl a az Edutus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Pannon Egyetem, a Szent István Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia, valamint a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola is.

Mesterképzéseket Szabadkán, Csíkszeredán és Zentán találnak a felvételizők, mechatronikai mérnökit az Óbudai Egyetem jóvoltából, míg vidékfejlesztési agrármérnöki és vadgazda mérnöki szakot a Szent István Egyetemnek köszönhetően.

A hazai intézmények mellett a szomszédos országok saját egyetemei is évről évre több száz olyan szakot indítanak, ahol részben vagy egészben magyar nyelven folyik az oktatás. Aki viszont ezek közül választ, annak tudnia kell, hogy tanulmányai ideje alatt az adott ország jogrendje vonatkozik rá, és a megszerzett végzettséget, szakképzettséget honosítania kell, amennyiben később Magyarországon vállalna munkát.

Kaphatnak állami ösztöndíjat magyar állampolgárok például a Babes–Bolyai Egyetemen is
Fotó: MTI/Bíró István

A környező országok oktatási szabályai egyébként igen változatosak: Romániában például nincs központi felvételi rendszer, hanem minden egyetem saját hatáskörben szervezi meg a felvételit egy évente megújított miniszteri rendelet szerint. Jó hír, hogy kaphatnak állami ösztöndíjat magyar állampolgárok, például a Babes–Bolyai Tudományegyetem, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem vagy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hallgatójaként.

Szlovéniában sehol nincs felvételi vizsga, itt elsősorban a Maribori Egyetem képzéseit célozhatják meg az anyaországi fiatalok. Ukrajnában ezzel szemben valamennyi szakra és szakirányra csak felvételi vizsga útján lehet bekerülni, függetlenül attól, hogy támogatott vagy tandíjas képzésről van szó. Államilag finanszírozott szakokat az Ungvári Nemzeti Egyetem, illetve a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola kínál.

Szerbiában az Újvidéki Egyetem lehet érdekes a magyar fiataloknak, akik a szerb állampolgárokkal azonos feltételekkel pályázhatnak, ám az ottani szabályok szerint kizárólag tandíjas képzésre nyerhetnek felvételt.

Szlovákiában kedvezőbb a helyzet: a magyarországi hallgatók is részesülhetnek motivációs juttatásban és az egyetem saját forrásaiból származó ösztöndíjban. A nappali tagozatos képzés ráadásul a törvényben meghatározott standard időtartam alatt mindenkinek tandíjmentes. Itt sincs központi felvételi rendszer, ponthatár vagy keretszám, minden egyetem saját kritériumok alapján dönt. A Selye János Egyetem az egyetlen szlovákiai magyar felsőoktatási intézmény, ahol minden vizsgát – nemcsak a felvételit – magyar nyelven lehet teljesíteni, a többi egyetem esetében ez intézmény- és szakfüggő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.