A hazánkban használt vakcinák az indiai mutánstól is védenek

Müller Cecília országos tiszti főorvos hangsúlyozta: senki nincs biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban.

Forrás: M12021. 04. 26. 14:59
null
Békéscsaba, 2021. április 26. Földi Anikó fõnõvér oltáshoz készíti elõ a Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagot a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. április 26-án. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványügyi adatok kedvező tendenciát mutatnak, az aktív fertőzöttek száma tendenciózusan csökken, emellett a szennyvízminták adattömege is azt igazolja, hogy a legtöbb városban csökkenőben van a vírus szennyvízben mért örökítőanyagának mennyisége – tájékoztatott az országos tiszti főorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Müller Cecília az oltási program kapcsán elmondta: a

védőoltások első dózisát 3 603 901 fő már megkapta, a második adag oltóanyagban pedig 1 665 067 személy részesült.

Hangsúlyozta, hogy a hétvége folyamán tetemes mennyiségű kínai vakcina érkezett Magyarországra, amely védőoltás még tegnap számos oltópontra kiszállításra került, rövid időn belül pedig mindenhová megérkezik. A szakember a Sinopharm vakcina kapcsán emlékeztetett:

ez a fajta oltóanyag, egy elölt, teljes vírust tartalmazó inaktivált vakcina, amelynek hatására nagyon hatékony és erős immunválasz alakul ki a szervezetben az úgynevezett nukleokapszidokkal szemben, ami a vírus egy alkotórésze.

Müller Cecília ezért reményét fejezte ki, hogy ez a vakcina – mivel a teljes vírust tartalmazza elölt formában – rendívül hatásos lesz majd a többi vírusvariánssal szemben is, így nem véletlen – mutatott rá –, hogy a magyar vakcina előállításához is ezt a módozatot választották.

A védőoltások beadásának gyorsítása érdekében – folytatta a tiszti főorvos – az oltóbuszok is járják a területeket: elsősorban azokba a kis falvakba mennek el, ahol a lakosoknak nehezebb eljutniuk a háziorvosokhoz vagy az oltópontokra. Elmondta:

az oltóbuszok már 62 településén jártak, amelynek eredményeképpen több mint tízezer főt tudtak beoltani, ezekben a napokban pedig Csongrád-Csanád, Szabolcs-, és Borsod megyében végzik a munkát.

Müller Cecília az Indiában komoly járványügyi problémákat okozó indiai mutánsvariánsról is beszélt, amely két variáns harmadik eredőjeként jelent meg. Tájékoztatása szerint az új vírusmutánst Svájcban is detektálták, de Magyarországon egyelőre még nem jelent meg, Jó hír viszont – fűzte hozzá –, hogy

a szakemberek szerint a hazánkban használt ötféle vakcina az indiai mutáns ellen is védelmet nyújt.

A szakember arról is beszámolt, hogy a lakosság nagyon kedvezően fogadta az új online időpontfoglalási rendszert, ugyanis ennek a módszernek köszönhetően azoknak, akik előzetesen regisztráltak a Vakcinainfo.gov.hu-n, már semmilyen háziorvosi behívóra vagy SMS-re nem kell várniuk, hanem az Eeszt.gov.hu weboldalon a TAJ-szám és a születési dátum megadásával azonnal módjukban áll időpontot foglalni.

Müller Cecília végül arra is kitért, hogy kezdetét vette a WHO európai immunizációs hete, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben meghirdet. Idén az immunizációs hét a koronavírus elleni vakcináció jegyében zajlik, az akció üzenete pedig az, hogy

senki nincs biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban – zárta szavait.

A korlátozó intézkedések enyhítéseinek tapasztalatait összegezve Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese elmondta: a kedvező időjárás miatt a vendéglátóhelyek kerthelyiségeinek, teraszainak hétvégi megnyitásakor tömegesen jelentek meg a kikapcsolódni vágyók,

kirívó szabályszegés viszont nem volt tapasztalható.

A rendőrség tapasztalatai szerint a védelmi intézkedések betartását illetően a lakosság széles köre együttműködést tanúsított, sőt a kijárási tilalom 23 órára módosítása is kedvezően hatott – közölte a rendőr alezredes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.