A „kibersztálinizmus” ellen tüntettek

Több ezren vettek részt a pestisracok.hu tüntetésén, melyet a portál a Google budapesti székháza elé szervezett, miután a nagyvállalat törölte a PS YouTube csatornáját.

Veres László István
2020. 02. 20. 19:04
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezren vettek részt a pestisracok.hu (PS) tüntetésén, melyet a portál a Google budapesti székháza elé szervezett, miután a nagyvállalat törölte a PS YouTube csatornáját. Az esemény meglepetésvendége Schiffer András volt, aki azzal kezdte, hogy bár a pestisracok.hu-n és főként annak kommentszekciójában sokszor gyalázzák őt, mégis örömmel vesz részt a tüntetésen.

– Az nem a szerkesztőségek magánügye, hogy egy kattintással le lehet kapcsolni a portál YouTube csatornáját, és az sem világos, hogy hogyan lehet jogorvoslattal élni a döntéssel szemben – fogalmazott Schiffer. Hozzátette: korábban azt hittük, hogy az internet lesz a sajtószabadság édenkertje, de nem így lett. Szerinte személytelen algoritmusokkal terelik a figyelmet, ők diktálják a politikai és a kulturális ízlést is. – Az óriásvállalatokat nem lehet leváltani, kiszöknek a nemzetállamok keretei közül, fogyasztógépekké változtatják az embereket szerte a világon. Európának védelmet kell nyújtania a multik túlhatalmával szemben – zárta sorait az LMP korábbi elnöke.

Fotó: Kurucz Árpád

Szarvas Szilveszter, a PS főszerkesztő-helyettese azt mondta, jó kezdeményezés volt a Google, amely nem arra jött létre, hogy mindenkit megfigyeljen. – Feltételezhető, hogy 2022-ben be akarnak avatkozni a választásba, ezt nem hagyhatjuk. Üzenjük együtt a Facebooknak és a Google-nek, hogy eddig, és ne tovább!

Huth Gergely főszerkesztő szerint a közszolgáltatók nem tehetik meg, hogy megválogassák az ügyfeleiket, a Google mégis ezt teszi. Közölte, a portál egy új, Google-mentes övezetet hoz létre saját oldalán.

Fotó: Kurucz Árpád

Ismert, a Google február elején előzetes értesítés nélkül végleg törölte a pestisracok.hu YouTube-csatornáját, eltüntetve ezzel a hírportál hét év alatt feltöltött mintegy hétszáz videóját. A multicég állásfoglalása szerint erre azért került sor, mert a PS megsértette a gyermekek ellen irányuló szexuális visszaélés ábrázolását tiltó irányelvüket a Videóra vették a kisgyermek megrontását című cikkében. Ebben a PS az ominózus bűncselekmény brutalitását kívánta alátámasztani a sérelmezett videórészlettel, amelyben mind a szereplőket, mind az intim testrészeket kitakarták. Az online lap munkatársai a birtokukba jutott felvételt az ORFK-nak is elküldték.

A PS rövidesen egy új platformot indított, amit a Google ugyancsak törölt, mondván: „A Pesti Srácok egy új csatorna létrehozásával megkerülte a csatorna megszüntetésére irányuló intézkedésünket.” Emiatt Huth Gergely, a portál főszerkesztője a Hír TV-ben bejelentette, hogy tüntetést szerveznek a Google Magyarország óbudai székháza elé.

Fotó: Kurucz Árpád

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.