A schengeni belső határainkon megszűnt az ellenőrzés

Már több mint dupla annyian vannak a vírusfertőzésből gyógyultak, mint az aktív fertőzöttek hazánkban.

Csókás Adrienn, Szilágyi Anna
Forrás: M12020. 06. 09. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar-szlovén határátkelőhelyeken is megszűnt a határellenőrzés – jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs keddi online tájékoztatóján. Mint mondta, március 12. óta 120 ezer gépjármű beléptetését biztosították ezeken a helyeken.

Szólt arról is,

már 801 fő használja a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését aktívan és összesen 9523 van ma érvényben.

 

A járványüggyel összefüggő büntetőeljárások száma 427-re emelkedett és 80 főt hallgattak ki ezekkel kapcsolatban – tájékoztatott Kiss Róbert.

Müller Cecília elmondta,

mindössze három újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, így 4017 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Az elmúlt 24 órában elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 550 főre emelkedett az elhunytak száma. Közülük 527 főnél valamilyen alapbetegség állt fenn, csak a többi személynél okozta a halált közvetlenül a koronavírus. A tisztifőorvos örömmel jelentette be, hogy

2324-en pedig már meggyógyultak, ez az aktív fertőzöttek számának több mint duplája.

Az aktív fertőzöttek száma 1143 fő, 41 százalékuk budapesti, 59 százalékuk vidéki. Jelenleg 365 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük húszan vannak lélegeztetőgépen – ismertette.

A tisztifőorvos tájékoztatása szerint Budapesten 467 főt tartanak nyilván, Zala megyében 185-öt, Pest megyében 144-et, Komárom megyében 139, Fejér megyében 138, Nógrádban 25, Csongrád-Csanádban 12, Veszprémben 8, Szabolcsban 7, Győr-Moson-Sopron megyében 5, Hajdú-Biharban 4 Borsod, Heves, Jász-Nagykun és Vas megyében 2-2, míg Somogy megyében mindösszesen 1 aktív fertőzött van. Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Tolna megyében nincs már aktív fertőzött.

A járványügyi helyzet folyamatosan javul, de a készültséget fenntartjuk

– hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Kitért arra is, hogy amikor hiány mutatkozott fertőtlenítőszerekből, akkor a gyártóknak ideiglenes engedélyeket adhatott ki a hatóság a veszélyhelyzet időtartamára. – Sok engedélyt kiadtunk, napi egymillió litert meghaladó új gyártói kapacitás keletkezett ezen időszak alatt, így

a fertőtlenítőszerekkel való ellátottság teljesen biztosított.

Nincs szükség tehát tovább az ideiglenes engedélyek kiadására – mondta Müller Cecília, hozzátéve: mostantól a hagyományos eljárást kell lefolytatni, ezért arra kérik a gyártókat, hogy a szokásos módon kérjék meg a gyártási engedélyeket.

Az országos tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy

feloldotta a hajléktalanokra vonatkozó kijárási korlátozásokat. Munkavállalóként már ők is elhagyhatják intézményeiket. Jellemzően egyébként nincsenek betegek a hajléktalanszállókon.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta azt is, hogy a kórházakból korábban elbocsátott betegek visszavétele kapcsán minden esetben a kezelőorvosnak kell döntenie a további kórházi kezelés szükségességéről.

Jelezte: a mai napon döntenek arról, hogy az egészségügyi ellátás visszatérhet a járvány előtti időszakban megszokottakhoz, erről konkrét tájékoztatást holnap tud adni.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta,

többféle klímaberendezés működik az épületekben: csak azokat ajánlják, amelyek a kinti levegőt hozzák be, nem a bentit keringetik. A tömegközlekedési eszközökön elvégezték a klíma fertőtlenítését, karbantartását, így ezek sem jelentek veszélyt

– jelentette ki a tisztifőorvos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.