Államtitkok is elhangzanak Demeter Márta tárgyalásán

Zárt tárgyalást rendeltek el pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

2021. 01. 15. 10:41
null
Hamarosan elkezdődhet az LMP-s képviselő ügyének bizonyítási eljárása Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek reggel tanúmeghallgatással folytatódott Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő pere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az ügy súlyát jól mutatja: a sajtó képviselői körülbelül öt percig tartózkodhattak a tárgyalóteremben, mielőtt a bírónő zárt tárgyalást rendelt el. Erre azért volt szükség, mert a tanúmeghallgatások során olyan, államtitkot képező információk is elhangzanak majd, amelyeket harminc évre titkosítottak.

A politikust hivatali visszaélés bűntettével vádolja az ügyészség. Ismeretes, Demeter – mint a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának akkori alelnöke – 2018. szeptember 19-én a kecskeméti repülőbázison repülésinapló-adatokba tekintett be, a honvédelmi miniszter előzetes tudomásával. A vád szerint az országgyűlési képviselőként őt megillető, a kormány tagjaihoz intézhető kérdés jogával visszaélve, közérdekből nem nyilvános adatot tett közzé nagy nyilvánosság előtt úgy, hogy ráadásul meghamisította az adatokat valótlan állítással is. Demeter ugyanis a dokumentumokban azt látta, hogy egy békefenntartókat és családtagjaikat hazaszállító honvédségi repülőgépen egy Orbán vezetéknevű fiatal lány is utazott. A képviselő a miniszterelnök lányának hitte az illetőt, ám kiderült, hogy egy azonos vezetéknevű magyar tiszt családtagja utazott haza.

A hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, azonban a képviselő megúszhatta volna az ügyet, ha beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyalás jogáról: ebben az esetben az ügyészség kétmillió forintos pénzbüntetést szabott volna ki. Demeter Márta azonban nem vallotta magát bűnösnek, és ragaszkodott a tárgyaláshoz.

A képviselő azóta elvesztette országgyűlési bizottsági alelnöki posztját is, mivel az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) felülvizsgálati eljárásban hozott biztonsági szakvéleményére hivatkozva kizárták a honvédelmi és rendészeti bizottságból. Az indoklás szerint a törvény által védett, nem nyilvános adat védelmének megsértését előidéző magatartása miatt nem felel meg az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjával szemben támasztott biztonsági követelményeknek. Demeter a bíróságon támadta meg ezt szakvéleményt, ám a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította keresetét. A pénteken – államtitkok elhangzása miatt – elrendelt zárt tárgyalás is azt támasztja alá, hogy a képviselő súlyosan visszaélhetett jogköreivel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.